15:45, tor, 16. Jul

Poletje v Minoritih: dogajanje se nadaljuje





Prvi vikend Poletja v Minoritih je bil – kratkomalo – fenomenalen. Niz dogodkov, ki so sledili eden drugemu, so napolnili kulturno četrt in združili ljubitelje raznovrstnih umetnosti.

Sobota se je pričela s koncertom Mladih mariborskih solistov. Koncert je bil pravzaprav umetniški poklon mestu Maribor, njegovim prebivalcem, obiskovalcem in ustvarjalcem. V svetovljanskem vzdušju so v prepletu mladostne ognjevitosti in mojstrske prefinjenosti zazvenele skladbe skladateljev in skladateljic štirih celin, nastopili so z Alexandrom Somovom, prvim violončelistom solistom orkestra Strasburške filharmonije.

Sledilo je odprtje razstave v organizaciji Umetnostne galerije Maribor v sklopu trienala EKO 9, Igla v senu Saše Bezjak. V okviru projekta EMPACT je umetnica Saša Bezjak ustvarila serijo enaindvajset avtorskih risb na tekstilu in izvezen podpis avtorice. Risbe so nastale po navdihu fotografij Terezije Mostler (1881–1961), ene prvih slovenskih fotografinj, ki je živela in delala na Tratah. Iskati iglo v senu pomeni iskati nekaj, kar je skrito, nekaj, kar je obdano z veliko drugega in nam onemogoča dostop do iskanega. Saša Bezjak je skupaj s sodelavci, veziljami velikoformatne serije vezenin Igla v senu, ustvarila monumentalno delo, poetičen, plastovit, kritičen spomenik skupnosti, spominu in okolju.

Razstava bo na ogled vse do 18. avgusta vsak petek med 10.00–18.00, v soboto med 10.00–13.00 in 18.00–21.00 ter v nedeljo med 10.00–13.00.

Še v istem večeru je veliko platno odprl Letni kino Minoriti, ki ga Lutkovno gledališče Maribor in Kulturna četrt Minoriti že osmo leto zapored pripravljajo v sodelovanju z Društvom za razvoj filmske kulture Maribor. Ob projekciji kultne horror klasike, – tudi projekcija je bila izvedena v sodelovanju z Umetnostno galerijo Maribor v sklopu trienala EKO 9, – Mož iz protja, je občinstvo nagovoril Marcel Štefančič mlajši. Izpostavil je nekatere pomembnosti samega filma, ki še danes predstavlja fundament folk-horror žanra, hkrati pa je iskal tudi vzporednice v slovenskem filmu.

V nedeljo so se v Minoritih predstavili Argentinci, nomadski glasbeniki, La Fanfarria del Capitan, ki so zasloveli predvsem z priredbo partizanske pesmi Bella Ciao v nadaljevanki Money Heist. Skupina je s prijetno, temperamentno prezenco na odru predstavila svoj šesti album El Cantomanto, pa tudi starejše avtorske in »ljudske« komade.

Kaj še pripravljajo? 

Kako bo v prihodnjih dneh? V petek, 12. julija, avditorij LGM oziroma Minorite zasedejo prekaljeni mački: v unikatnem slogu, ki spretno prepleta elemente popa, rocka in funka, se bo predstavila skupina TABU, ki že od leta 1998 pooseblja nepogrešljiv del slovenske glasbene scene. S svojim edinstvenim zvokom in dobro energijo navdušujejo tako nove kot zveste poslušalce – njihovo novo frontvokalistko zagotovo odlikuje svežina, mladostnost in temperament.V filmskem programu pa bo v soboto, 13. julija, v Letnem kinu Minoriti na ogled Furiosa: Del sage Pobesneli Max, osupljiv, fatamorganičen in halucinanten spektakel, ki spreminja percepcijo sveta – in filma. Za vse ljubitelje ne le tovrstnega žanra temveč življenja, saj je Furiosa o rečeh, ki jih lahko izraziš le – s filmom.

Edinstveni prostori Kulturne četrti Minoriti in Lutkovnega gledališča Maribor so že sami po sebi zanimiva, dinamična, presunljiva lokacija. Ko pa jim dodamo še kvalitetne, močne vsebine, pa se odprejo nove dimenzije doživetja.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.