00:37, sre, 17. Apr

Policija ni odkrila kaznivega dejanja pri vnosu angleškega seva koronavirusa





Kranjski policisti v preiskavi vnosa angleške različice koronovirusa do zdaj niso ugotovili znakov uradno pregonljivih kaznivih dejanj. Tujec s potrjeno okužbo po dozdajšnjih ugotovitvah v Sloveniji ni bil v stiku z nikomer. Policisti pa so italijanskim varnostnim organom takoj posredovali podatke o vozniku, s katerim se je pripeljal do Slovenije.

Slika je simbolična. Vir. Pixabay

Angleški sev koronavirusa so doslej odkrili že v večini članic EU, v soboto pa so ga prvič zaznali tudi v Sloveniji. Okužbo z njim so potrdili pri državljanu Kosova z začasnim prebivališčem v Sloveniji. Ta je pojasnil, da je v Slovenijo prišel v soboto iz Belgije, kjer je delal za eno od slovenskih podjetij, ki ima sedež v Kranju, je v nedeljo popoldan sporočil premier Janez Janša.

Prvi test negativen, naslednji dan pa potrdilo, da je prišlo do pomote in da je pozitiven

S Policijske uprave (PU) Kranj so danes sporočili, da so tujca v Belgiji napotili na testiranje, po katerem so mu izdali dve potrdili pristojne belgijske organizacije. Na prvem potrdilu je bil zabeležen podatek, da je test negativen. Dan kasneje pa je bilo izdano še novo potrdilo, da gre pri prejšnjem za pomoto in da je test pozitiven. Obe potrdili je izdala ista organizacija in sta pristni.

V Kranju so ga izsledili, ko je čakal na prevoz

Na kakšen način in ali je bil tujec seznanjen z drugim potrdilom, policija še preverja. Državljan Kosova se je nato 23. januarja prek Slovenije vračal nazaj na Kosovo. Policisti so ga izsledili v Kranju, kjer je v okviru tranzita sam čakal na nadaljnji prevoz. “Do sedaj ni bilo ugotovljeno, da bi bil tujec po pozitivnem rezultatu v Sloveniji s kom v stiku, so pa policisti italijanskim varnostnim organom takoj posredovali podatke o vozniku, s katerim se je tujec pripeljal do Slovenije,” so zapisali v sporočilu za javnost. Državljana Kosova, ki ima v Sloveniji urejen status tujca, so nato takoj ustrezno namestili v karanteno. Policisti določene podatke še zbirajo, nadaljnje ukrepe pa bodo izvedli, če bodo ugotovili nove okoliščine.

Poskus izmikanja odreditvi karantene na meji z Avstrijo

Kot so še navedli na PU Kranj, so policisti v torek obravnavali poskus izmikanja odreditvi karantene. Dopoldne so v Slovenijo s pretečenim potrdilom o negativnem testu (več kot 48 ur oziroma 10 dni) poskušali vstopiti trije državljani Kosova z urejenim statusom v Sloveniji. Ker niso izpolnjevali pogojev za vstop brez odreditve karantene, so se prostovoljno vrnili nazaj v Republiko Avstrijo, pri čemer pa je eden od njih že dve uri kasneje, tokrat z avtobusom, ponovno poskušal vstopiti v Slovenijo. Policisti so ga zaznali in mu odredili karanteno.

Odkrili večje število ponarejenih potrdil o izvedbi testov

Slovenski policisti so sicer januarja na mejnih prehodih odkrili večje število ponarejenih potrdil o izvedbi testov na novi koronavirus po metodi PCR iz Bosne in Hercegovine ter Srbije. Prav tako so s ponarejenimi potrdili odkrili nekaj državljanov Slovenije, ki so se iz tujine vračali domov. Policisti opozarjajo, da je ponarejanje listin kaznivo dejanje, za katero je po kazenskem zakoniku zagrožena zaporna kazen do treh let.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.