08:45, čet, 25. Apr

Policija poziva k previdnosti pri kurjenju v naravi





Pred nami so suhi in sončni dnevi, ki jih bodo mnogi izkoristili za delo v naravi. Policija ob tem državljane poziva, naj bodo pri kurjenju trave, vejevja in drugih odpadnih snovi še posebej previdni in odgovorni. V samo zadnjih nekaj dneh so namreč zaznali večje število požarov v naravi oziroma na prostem.

Foto: GZS

Danes se je pri enem izmed teh požarov 84-letni moški z območja Ribnice na Pohorju tudi močno poškodoval. Okoli 13.30 ga je ob kurjenju odpadnega listja presenetil sunek vetra, ki je povzročil, da je 84-letnika zajel ogenj. Zaradi močnega ognja so se v hipu vnela oblačila na njem, vendar jih je uspel sleči. Ogenj ga je kljub temu opekel po telesu. Moškemu so prvo pomoč nudili v Zdravstvenem domu v Radljah ob Dravi, od koder so ga zaradi hudih poškodb s helikopterjem odpeljali v Univerzitetni klinični center Maribor, so pojasnili na Policijski upravi (PU) Celje.

Kurišče je treba obdati z negorljivim materialom, po kurjenju pa ogenj popolnoma pogasiti

Poleg omenjenega požara so celjski policisti danes obravnavali še dva, v katerih ni prišlo do poškodb. “Pri požiganju trave in vejevja pa se nemalokrat zgodi, da ogenj uide izpod nadzora in ogrozi zdravje in življenje ljudi ter njihovo premoženje,” so zapisali na PU Celje. Zato vse, ki nameravajo v teh dneh v naravnem okolju kuriti, na policiji opozarjajo, da je v uredbi o varstvu pred požarom v naravnem okolju določeno, da je treba kurišče v naravnem okolju obdati z negorljivim materialom, ga vsaj meter od zunanjega roba očistiti vseh gorljivih snovi, ves čas kurjenja pa mora biti tudi pod nadzorom polnoletne osebe. Po končanem kurjenju je treba ogenj popolnoma pogasiti.

Ob vetru se ne sme kuriti

V uredbi je prav tako določeno, da se ob povprečni hitrosti vetra, večji od 20 kilometrov na uro, ali ob sunkih vetra, močnejših od 40 kilometrov na uro, ne sme začeti kuriti oziroma je treba kurjenje takoj prenehati.

Več požarov na Celjskem …

Na območju celjske policijske uprave so sicer samo ta konec tedna obravnavali več travniških požarov. V petek je lastnik zemljišča v Andražu nad Polzelo kuril podrastje na travniku ob gozdu, pri čemer se je ogenj razširil v gozd, kjer je zagorelo podrastje. Travniški požar, kjer se je ogenj s travnika razširil v gozd, so policisti prav tako v petek obravnavali tudi v Loki pri Žusmu. Naslednji dan so travniški požar obravnavali v Pečici, v občini Šmarje pri Jelšah. V tem primeru se je ogenj razširil po travniku, a so požar pred prihodom gasilcev uspeli pogasiti domačini sami. Travniška požara pa so obravnavali tudi v nedeljo, in sicer v Selah, na območju Policijske postaje Šentjur in v Lokovini, na območju Policijske postaje Celje. V obeh primerih se je ogenj razširil po bližnjih travnikih, so pojasnili.

Požari so bili tudi drugod po Sloveniji

Ta konec tedna pa je v naravi zagorelo tudi drugod po državi. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je med drugim v nedeljo v Ospu v občini Koper občanu pri kurjenju v naravi ogenj ušel iz nadzora. Ogenj je ušel izpod nadzora tudi pri kurjenju suhe trave v Lešah v občini Tržič. Na relaciji Železniki-Podlonk pa je gorelo v gozdu. Več primerov goreče suhe trave in podrastja so sicer zaznali še na območju Novega mesta in Kočevja, še kažejo podatki uprave za zaščito in reševanje.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.