10:49, pet, 29. Mar

Policija opozarja na goljufije z domnevnimi investicijskimi vlaganji





Policija svari pred goljufijami, povezanimi z domnevnimi investicijskimi vlaganji. Od konca aprila sta koprska in novogoriška policijska uprava prejeli šest prijav, pri katerih so bile žrtve oškodovane za od 17.000 do 98.000 evrov. Goljufi uporabljajo različne platforme in finančne instrumente, vsem pa je skupna obljuba hitrega zaslužka.

Vir: Pixabay.com

Omenjene prijave policija obravnava kot kazniva dejanja goljufije, so zapisali na Policijski upravi Koper. Oškodovanci so v večini primerov prišli v kontakt s t. i. agenti preko spleta. Agenti oz. zastopniki družb, za katere oškodovani vlagatelji sploh niso vedeli, kdo dejansko so, so se predstavljali kot borzni posredniki, ki že vrsto let delujejo na področju investicijskih vlaganj in pri tem sodelujejo s svetovno priznanimi borznimi hišami. Tako so pridobili zaupanje oškodovancev, ki so jim nakazovali sredstva za investicijska vlaganja. Denar so nakazovali večinoma na tuje bančne račune, s teh pa so storilci z nadaljnjimi bančnimi transakcijami preko različnih tujih bančnih računov poskušali zakriti izvor denarja oz. sled pridobljenega premoženja.

Policija je ugotovila, da so platforme oziroma spletne strani, na katerih so prijavitelji trgovali, zelo dobro izdelane. Gibanje vrednosti delnic, indeksov, kripto-valut, obveznic ter surovin je na teh platformah takšno, da daje oškodovancem občutek resničnega vlaganja in trgovanja. V večini primerov oškodovanci prepoznajo goljufijo šele, ko želijo vloženi denar v celoti “pobrati” iz trgovalnih platform. Na policiji zato občane opozarjajo, naj bodo pri investicijskemu vlaganju previdni in naj ne nasedajo obljubam o visokih zaslužkih.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.