12:56, čet, 25. Apr

Policisti na območju PU Maribor jutri v nadzor nad kolesarji in vozniki, ki ogrožajo kolesarje





Med 17. in 30. majem 2021 poteka nacionalna preventivna akcija za večjo varnost kolesarjev. Policisti izvajajo nadzor nad kršitvami kolesarjev, preverjajo pa tudi ravnanja drugih udeležencev do kolesarjev. Nacionalno preventivno akcijo skupaj izvajata Agencija za varnost prometa in Policija.

Vir: Pixabay.com

Ob pešcih najbolj ogrožena kategorija

V sklopu te preventivne akcije bodo jutri, 21. maja 2021, med 7. in 14. uro na celotnem območju Policijske uprave Maribor izvajali poostren nadzor nad kolesarji in vozniki, ki ogrožajo varnost kolesarjev.

“Kolesarji spadajo med ranljive udeležence cestnega prometa in so ob pešcih najbolj ogrožena kategorija udeležencev v cestnem prometu. Več kot polovica prometnih nesreč se zgodi zaradi napak ali neustreznega ravnanja kolesarjev, najpogosteje zaradi neupoštevanja pravil o prednosti ter nepravilne strani in smeri vožnje, vse prevečkrat pa tudi psihofizičnega stanja  kolesarjev in pravil hitrosti vožnje,” so sporočili iz PU Maribor.

V razmeroma visokem deležu so povzročitelji tudi vozniki motornih vozil (med 40 in 50 %), predvsem zaradi neupoštevanja pravil prednosti, pravil hitrosti vožnje in nepravilne
strani/smeri vožnje.

Kolesarji so bili v prometnih nesrečah najpogosteje udeleženi na cestah v naseljih, kjer je tudi udeležba kolesarjev v cestnem prometu največja.

“S poostrenimi aktivnostmi na tem področju želimo vplivati na kolesarje in voznike, ki ogrožajo varnost kolesarjev, da bodo v večji meri spoštovali cestnoprometne predpise in s tem vplivali na ugodne in ugodne prometno-varnostne razmere,” še dodajo na PU Maribor.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.