17:35, tor, 16. Apr

Policisti tudi po ukinitvi kontrolnih točk z Republiko Avstrijo izvajajo občasne kontrole





Policisti Policijske uprave Celje tudi po ukinitvi kontrolnih točk z Republiko Avstrijo izvajajo občasne kontrole na različnih lokacijah.

FOTO: Slovenska policija/Slika je simbolična

Na območju policijskih postaj Ravne na Koroškem, Dravograd, Radlje ob Dravi in Mozirje, dnevno opravljajo občasne kontrole, na mestih, kjer so policisti doslej imeli kontrolne točke ter tudi na drugih prehodnih mestih.

Kontrole tudi v prihodnje

V kontrolah so v zadnjih desetih dneh zaznali manjše število cestno prometnih prekrškov ter izrekli nekaj opozoril zaradi kršitev Zakona o nalezljivih boleznih. Posebnosti v povezavi Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19 niso beležili.

Z občasnimi kontrolami, na mestih, kjer smo doslej imeli kontrolne točke ter tudi na ostalih prehodnih mestih bodo redno nadaljevali tudi v prihodnje.

Mejna kontrola potnikov ob vstopu še vedno poteka na zunanji schengenski meji (torej meji z Republiko Hrvaško) na mejnih prehodih in na, kontrolnih točkah na zračnih mejah (letališča Ljubljana (Brnik), Maribor in Portorož ter morskih mejah Koper ) in Piran.

Napotitev v karanteno je začasen ukrep za preprečitev širjenja virusa

Res pa je, da je Vlada RS s spremembo odloka 13. 2. 2021 ukinila vse kontrolne točke na notranjih mejah z Italijansko republiko, Republiko Avstrijo in Republiko Madžarsko. Ne glede na to pa Policija izvaja občasno kontrolo na cestnih komunikacijah na notranji meji (tam, kjer smo doslej imeli kontrolne točke in tudi na ostalih prehodih) in z občasnimi nadzori še naprej izvaja ukrepe po odloku, napotitve v karanteno in izravnalne ukrepe.

Napotitev v karanteno na domu je po razlagi NIJZ začasen ukrep za preprečitev širjenja virusa oz. nalezljive bolezni. Po razlagi je v trenutni situaciji v ospredju čim večje zmanjšanje števila stikov med ljudmi, da bi preprečili širjenje virusa med vsemi prebivalci. Zaradi izjemno velikega števila aktivnih okužb je sedaj odgovornost na vsakem posamezniku, da se obnaša na način, da čim bolj zmanjša tveganje za prenos okužb in dosledno spoštuje navodila. Zaradi velikega števila aktivnih okužb je sedaj odgovornost na vsakem posamezniku, da se obnaša na način, da čim bolj zmanjša tveganje za prenos okužb in dosledno spoštuje navodila.

V kolikor torej oseba pride iz navedenih držav v Slovenijo in ni bila ustavljena ter kontrolirana s strani policije pa bi morala biti v skladu z navodili NIJZ odrejena karantena in želi uveljavljati svoje pravice, lahko vedno pokliče na policijsko enoto, da ji na enoti izda ustrezno potrdilo o napotitvi v karanteno v skladu s petim odstavkom 10. členom ZZUOOP. Lahko pa tudi izpiše potrdilo na portalu eUprave.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.