16:33, čet, 28. Mar

Policisti v poostren nadzor nad kolesarji





Agencija za varnost prometa skupaj s policijo maja pozornost usmerja v opozarjanje na večjo varnost kolesarjev v prometu. Del teh aktivnosti, ki jih izvaja v sodelovanju s policijo, bo od danes do konca meseca poostren nadzor nad kršitvami prometnih predpisov kolesarjev in kršitvami drugih udeležencev do kolesarjev.

Udeleženih v 247 nesrečah

Kolesarji so bili v prvih štirih mesecih po podatkih agencije udeleženi v 247 prometnih nesrečah, pri čemer so jih 145 povzročili sami, najpogosteje zaradi neprilagojene hitrosti. Narašča predvsem število kršitev uporabe mobilnega telefona, ki jih je bilo letos že 17 odstotkov.

Zaskrbljujoča je tudi visoka povprečna stopnja izmerjene alkoholiziranosti, ki pri kolesarjih letos znaša kar 1,61 promila, 82 odstotkov prometnih nesreč, ki so jih povzročili opiti, pa se je končalo s telesno poškodbo.

Na srečo letos smrtnih žrtev med kolesarji ne beležimo, medtem ko delež umrlih kolesarjev v zadnjih petih letih znaša deset odstotkov od vseh preminulih v prometnih nesrečah.

Na agenciji so ob tem poudarili, da je kolesarjenje v vzponu, delež kolesarjev pa se v zadnjih letih vztrajno povečuje, tako v naseljih, kot tudi drugod. Z vedno večjim številom kolesarjev, ki sodijo med ranljivejše skupine udeležencev v prometu, narašča tudi njihova ogroženost.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.