18:19, čet, 25. Apr

Politika lobirala na volitvah rektorja Univerze v Mariboru, je avtonomija načeta?





Kot da lobiranja znotraj Univerze in fakultet še ni bilo dovolj, so predstavniki Mlade Slovenije, ki je podmladek Nove Slovenije (NSi) danes, med 2. krogom volitev rektorja, pošiljali SMS sporočila, v katerih so neposredno nagovarjali volilce, naj podprejo Žana Jana Oplotnika. V NSi se jim to ne zdi sporno, preostale parlamentarne stranke pa takšno početje obsojajo.

To je besedilo SMS sporočila, ki je danes zaokrožilo med volilci, ki so danes do 16h lahko odločali o tem, kdo bo naslednja 4 leta vodil mariborsko univerzo.

SMS sporočilo, s katerim je lobirala Mlada Slovenija, podmladek Nove Slovenije.
SMS sporočilo, s katerim je lobirala Mlada Slovenija, podmladek Nove Slovenije.

Četudi so predstavniki Mlade Slovenije neposredno, z imenom in priimkom priporočali koga naj volilvci izberejo pa tudi, naj poznane nagovorijo s tem istim priporočilom (med tem, ko so volitve že potekale), so bili v službi za odnose z javnostmi stranke NSi nad našimi vprašanji začudeni, češ, da iz muhe delamo slona, kajti politika, da je normalen in običajen del mariborske in ljubljanske univerzitetne sfere. Vmešavanja politike, četudi je Univerza po ustavi avtonomna institucija, ne vidijo kot težavo, kvečjemu obratno. “Rabimo ljudi, ki so pripravljeni delat za skupno dobro in v tem smislu jaz ne vidim težave, da študente, ki so tudi angažirani v smislu delovanja na Univerzi, da se jih pozove k temu, da svoje pravice in dolžnosti opravijo,” je dejal Aleš Trtnik, predstavnik za odnose za javnostmi in strokovni sodelavec poslanske skupine NSi. Četudi so volilce direktno nagovarjali in jasno zapisali, katerega kandidata priporočajo, je poudaril, da se mu to “ne zdi poseg v avtonomijo Univerze.”

V ostalih strankah zgroženi
Prek elektronske pošte smo vseh 9 strank, ki so na nedavnih državnozborskih volitvah prestopile 4% parlamentarni prag, prosili, naj se opredelijo do zgoraj opisanega primera: Kakšno je vaše stališče do vpletanja politike v delovanje Univerze?

Odgovor Liste Marjana Šarca (LMŠ): “Zakonodaja RS ureja avtonomijo univerz. Menimo, da vsako vmešavanje politike ni na mestu.
Odgovor Socialnih demokratov (SD): “Socialni demokrati smo kritični do tovrstnega ravnanja in v kolikor se te informacije izkažejo za resnične morajo pristojni organi proti kršiteljem volilnega molka sprožiti vse potrebne postopke.
Odgovor Levice: “Kakršnokoli vpletanje na način, ki ga opisujete in ki ga pripisujete NSi, eni od parlamentarnih strank, je nedopustno.
Odgovor Stranke modernega centra (SMC): “Odločno nasprotujemo vmešavanju politike v polje univerze.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.