04:19, tor, 30. Jul

Pomagajmo družini, ki je sredi noči zaradi požara izgubila dom





Družina Meke je spomladi ostala brez strehe nad glavo, saj jim je sredi noči požar uničil dom. Zagorelo je, ko je polovica članov družine spala. Sosed je potrkal na vrata in jim povedal, da jim gori hiša, gasilci so bili že obveščeni.

Družina Meke iz Gabrja pod Gorjanci je 28. marca izgubila dom. Martin Meke je bil še buden, ko je sosed potrkal na vrata, so zapisali na portalu Svet24.si. Njegova partnerka je s hčerko spala, mama je bila prav tako že pri počitku, starejša hčerka je še bedela.  In čeprav so  gasilci prišli res hitro, je družini pogorelo zgornje nadstropje hiše, torej spalnica, otroška soba, delovna soba in prostor, ki je bil namenjen za kopalnico. Prav tako tudi stopnišče na podstrešje in vse pohištvo, računalnika. Požar se je razširil tudi na nadstrešek in streho.  Kasneje so ugotovili, da je do požara prišlo zaradi kratkega stika na električni napeljavi.

Mama z nadčloveškimi močmi odnesla bolno hčerko iz hiše

Družina je takoj, ko so ugotovili, da jim gori hiša, tudi sama gasila požar. Nataša Meke se je zbudila in pograbila 16-letno hčerko, ki ima cerebralno paralizo, in jo z nadčloveško močjo odnesla ven. Dejala je, da je sicer več ne more nesti po stopnicah, a tisto noč se ji je zdelo, da ji je pomagal angel. Spotaknila se je namreč, a nato dobila neverjetno moč in odnesla 16-letnico, so zapisali na portalu. Tudi ostarela mama je z opornicami in v sami spalni srajci šla k izhodu.

S skromnimi dohodki ne zmorejo sami

Družina se je po prvem šoku čustveno nekoliko opomogla.  Razmišljajo o tem, kaj bi bilo, če bi požar izbruhnil v pritličju in ali bi s ev takem primeru sploh lahko rešili. Oblačila in dokumente imajo, drugega ne. Unčena sta tudi oba računalnika. Hčerka, ki hodi v šolo, nujno potrebuje enega za šolanje. Denarja nimajo, dohodki so majhni, zadoščajo le za skromno življenje. Hiša ni bila zavarovana.  Martin je na bolniški zaradi zapletov po prebolelem covidu že nekaj mesecev. Nataša prejema delno nadomestilo, ker skrbi za hčerko s cerebralno paralizo. Ker ne vedo več, kako bi se lahko postavili na noge, so se obrnili na rdeči križ po pomoč. Za izredno pomoč so zaprosili tudi na novomeškem centru za socialno delo in nanovomeško občino. Zanje se zbira prostovoljne prispevke tudi preko Krajevne skupnosti Gabrje in Krambergerjevega sklada.

Kdor lahko pomaga s prostovoljnimi prispevki, te lahko nakaže na poseben račun: OZ RKS Novo mesto, Ulica Slavka Gruma 54 a, 8000 Novo mesto, TRR: SI56 0297 0025 9477 202, BIC banke: LJBASI2X, namen: POŽAR MEKE (CHAR – dobrodelno plačilo), referenca: SI 00 903101.

Pomaga pa se lahko tudi s SMS-donacijami: s SMS-sporočilom na 1919 z vpisano ključno besedo KRAMBERGER (1 evro) ali KRAMBERGER5 (5 evrov).

Vir fotografije: Rdeči križ Novo mesto

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.