14:53, čet, 25. Apr

Ponekod se dviguje cena električne energije, v Italiji za 30 odstotkov





Siol.net poroča, da je Arera, italijanski regulativni organ za energijo, omrežje in okolje Italijanom sporočil, da se s petkom dviguje cena električne energije za 29,8 in zemeljskega plina za 14,4 odstotka. Dvig bi lahko bil še višji, če se ne bi vmešala država.

Megavatna ura bo namreč, kot zapišejo v nadaljevanju, stala 145,03 evra (brez DDV), kar je več kot na Portugalskem in v Španiji. Iz podražitve bodo izvzeti tisti, ki imajo letni dohodek manjši od 8.265 evrov, družine z vsaj štirimi mladoletnimi otroki in prihodki, manjšimi od 20 tisoč evrov, nezaposleni, upokojenci in prebivalci s težjimi oblikami bolezni.

Mario Draghi, italijanski premier, je pozval EU za načrt, kako se izogniti nadaljnjim dvigom cen na evropski ravni, in ukrepanje.

Naložbe v obnovljive vire in elektriko brez CO2 se čedalje bolj izplačajo

Na Siolu so povprašali dobavitelja električne energije Geni-i, kakšno je trenutno stanje. Povedali so, da so cene fosilnih goriv močno poskočile, Če je sodček nafte danes preko 80 dolarjev, je bil lani aprila 40. Pojasnili so, da zaenkrat ne nameravajo dražiti cen tarif za gospodinjstva.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.