15:30, pet, 19. Apr

Ponoči močno narasli pretoki Drave





Zaradi močnega deževja so minulo noč močno narasli vodostaji in pretoki Drave, zaradi česar so v Regijskem centru za obveščanje Maribor zjutraj pozvali prebivalce ob strugi reke za jezom v Melju k previdnosti. A razmere se počasi umirjajo, saj se pritok iz Avstrije manjša, so povedali na Dravskih elektrarnah Maribor (DEM).

Drava sta

Trenutni pretoki Drave so od meje z Avstrijo do meje s Hrvaško več kot enkrat večji od običajnih. Medtem ko je pretok pri Hidroelektrarni Mariborski otok ponavadi nekaj več kot 500 kubičnih metrov na sekundo, je ta danes ob 8.30 znašal 1320 kubičnih metrov na sekundo.

“Ko je nad 800 kubičnih metrov na sekundo, govorimo o visokih vodah. A trenutno so pretoki iz Avstrije v upadanju,” je za STA povedal dežurni dispečer DEM Rado Kaiselberger. “Lokalni pritoki so še močni, a Drava najverjetneje ne bo več naraščala,” je dodal.

V Regijskem centru za obveščanje Maribor so zjutraj opozorili na povečan pretok Drave prebivalce ob strugi reke za jezom v Melju, a po besedah poveljnika mariborske civilne zaščite Andreja Verliča še ni potrebe po utrjevanju nasipov ali drugih akcijah. “Spremljamo situacijo, a zaenkrat je ocena, da ni potrebno sprejemati še nobenih ukrepov,” je povedal. Tudi ponoči na območju Mariboru niso imeli poplav.

So pa gasilci posredovali v občinah Makole, Lovrenc na Pohorju, Šentilj, Duplek, Kungota in Ruše, kjer je voda zalila več hiš in cest, sprožali so se tudi plazovi. Voda je med drugim zalila mlin na Zgornji Ščavnici in strelišče v Gaju pri Pragerskem, v Ormožu pa je poplavljen gasilski dom.

Veliko dela so imeli ponoči gasilci izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Ptuj. Posredovati so morali v občinah Sveti Tomaž, Ptuj, Središče ob Dravi in Juršinci. Kot je za STA povedal vodja izpostave Dragomir Murko, Drava ni prestopila bregov, so se pa zaradi njenih naraslih voda povečali njeni pritoki, saj jih reka težje sprejema. “Glavnina težav je v občinah Majšperk in Podlehnik. Imamo zaprto glavno cesto do mejnega prehoda Gruškovje in v Majšperku večino tamkajšnjih cest,” je pojasnil.

Sprožilo se je tudi nekaj zemeljskih plazov, ki pa po besedah Murka zaenkrat ne ogrožajo stanovanjskih hiš ali ljudi.

V Lovrencu na Pohorju je po besedah župana občine Joška Manfrede “prišlo do meje ponovne katastrofe na vodotoku reke Radoljne”. “Radoljna že presega robove struge in ogroža ljudi,” je sporočil. Imajo tudi več manjših plazov, po prvih informacijah je najhujše na državni cesti Lovrenc-Pesek, ki je zdaj zaprta.

Na Koroškem je deževje doslej najbolj prizadelo občini Ribnica na Pohorju in Podvelka. Okoli 4. ure zjutraj so v naselju Hudi kot v občini Ribnica na Pohorju morali posredovati gasilci, saj je narasli potok Vuhreščica poplavil stanovanjski objekt in zalil regionalno cesto Vuhred-Ribnica na Pohorju. Gasilci so izčrpali odvečno vodo iz stanovanjskega objekta in objekt zaščitili s protipoplavnimi vrečami ter s pomočjo delovnega stroja očistili cestišče. Na območju občine Podvelka je voda ponoči zalila en stanovanjski objekt v Javniku, enega pa ogroža narasli potok v naselju Vurmat.

Ob Dravi so še vidne posledice poplav novembra 2012, ko je reka z izjemnimi pretoki povzročila ogromno škodo tako na avstrijskem Koroškem kot v Sloveniji vse od Dravograda do Ormoža.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.