14:27, ned, 28. Jul

Ponovno odpoklic: Nikar ne jejte tega sadja! V njem odkrili nevaren pesticid





UVHVVR je v okviru izrednega nadzora odvzela je v prometu odvzela sliv s poreklom iz Moldavije. V vzorcu je bila ugotovljena prisotnost pesticida fungicida dodina nad dovoljeno mejno vrednostjo, vendar uživanje živila ne predstavlja tveganje za zdravje odraslih in otrok.

V vzorcu je bila ugotovljena prisotnost pesticida dodina nad dovoljeno mejno vrednostjo (0,035 mg/kg), katerega uporaba je v EU dovoljena, vendar v pridelavi drugih pridelkov in ne na slivah. V ostalih živilih so dovoljene veliko višje koncentracije od izmerjenih v slivah (češnje – 3 mg/kg, jabolka – 0,9 mg/kg). Za izmerjene vrednosti pesticida je bila narejena ocena tveganja, ki je pokazala, da je živilo varno in ne predstavlja tveganje za zdravje odraslih in otrok.

Podatki o živilu:

Vrsta živila: slive

Proizvajalec/uvoznik: Stjema Promet d.o.o, Industrijska ulica 1, 10370 Dugo Selo, Hrvaška
Distributer: Bratje Bulc d.o.o.
Mesto vzorčenja: Bratje Bulc d.o.o., veletržnica Plemljeva ulica, Ljubljana
LOT: 39/01
Rezultat: dodin – 0,035 mg/kg (dovoljena zgornja mejna vrednost: 0,01 mg/kg)

Kljub temu da slive ne predstavljajo večjega tveganja za zdravje, pa na upravi svetujejo, da se izdelek vendarle ne uživa in se čim prej vrne nazaj k dobavitelju. Zaradi tega so začeli izvajanje odpoklica izdelka in postopek umika izdelka iz distribucijske verige.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.