22:07, čet, 18. Apr

Popoldne možnost neviht, lahko pride do močnih sunkov vetra in toče





Dopoldne in večji del popoldneva bo pretežno jasno in vroče, nekaj več oblačnosti je pričakovati v zahodnem delu države. Najvišje dnevne temperature se bodo gibale od 33 °C v notranjosti do 36 °C na Goriškem. Popoldne bo na severu in predvsem na severozahodu nastajala kopasta oblačnost, iz katere se lahko razvije kakšna nevihta, zapišejo na Neurje.si.

Zaradi zelo ugodnih pogojev za nastanek močnejših neviht in neurij, je ob morebitnem razvoju izoliranih nevihtnih celic na zahodu in ponekod na severu države možna poleg nalivov in močnih sunkov vetra tudi debelejša toča, in sicer v primeru, da bo zaporna plast popustila oz. jo bo vzgornik posamezne nevihtne celice uspel prebiti. Ob morebitnem razvoju neviht, ki je sicer precej vprašljivo, bodo imele nevihtne celice na voljo precejšnjo količino razpoložljive konvektivne potencialne energije, in sicer med 2000 in 3000 J/kg. Omeniti je treba tudi ugoden vetrovni profil s povečanim striženjem v plasti 0-6 km v popoldanskem in večernem času, ki bo na zahodu države preseglo 20 m/s.

Možnost nastanka krajevnih ploh in neviht

Največ možnosti za nastanek neviht bo popoldne in zvečer na severozahodu Slovenije, vendar ni povsem izključena kakšna nevihta tudi drugod na Gorenjskem, Koroškem, v delu osrednje Slovenije ter na območju dinarske pregrade (od Posočja do območja Kočevja). Drugod je možnost za popoldanske nevihte izjemno majhna, še zapišejo na Neurje.si.

V drugem delu noči na sredo ter v sredo zjutraj, ko bodo zaradi bližine vremenske motnje že prevladovali južni višinski vetrovi, ponovno pričakujemo možnost nastanka krajevnih ploh in neviht predvsem na severozahodu in deloma severu države. Smer pomikanja neviht bo takrat od juga proti severu, nevihte bodo spremljali predvsem močni in lahko tudi dolgotrajni lokalni nalivi. Na Primorskem bo prehodno zapihala šibka burja, zaradi katere temperatura ob obali ponoči najverjetneje ne bo padla pod 25 °C.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.