13:23, pon, 9. Sep

Poslanci danes o priporočilih vladi glede učinkovitejše sanacije po poplavah





DZ bo na današnji izredni seji na predlog poslancev SDS razpravljal o priporočilih, s katerimi želijo v poslanski skupini vlado med drugim spodbuditi k učinkovitejši in hitrejši sanaciji po lanskih ujmah. Priporočila vladi je v četrtek matični odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor zavrnil.

Poslanci SDS so v predlogu priporočil vlado pozvali, da poenostavi in pospeši postopke umeščanja v prostor za nadomestne gradnje, ki so posledica lanskih poplav. Vlado pozivajo tudi k pospešitvi postopkov recenzij projektov popoplavne obnove, prenosu pristojnosti urejanja voda drugega reda na lokalno skupnost, podelitvi predkupne pravice občinam za nakup zemljišč za gradnjo nadomestitvenih objektov ter zagotovitev predplačil za obnovo v višini 20 odstotkov škode, zavedene v aplikaciji Ajda, tudi tistim lastnikom stanovanj, ki so utrpeli škodo v lanskih poplavah, a takrat v teh objektih še niso imeli prijavljenega stalnega prebivališča.

Kaj bo prinesla novela zakona o odpravi posledic naravnih nesreč?

Priporočila vladi je v četrtek matični odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor zavrnil. Medtem ko so se na seji odbora očitkom SDS glede neučinkovitosti in počasnosti vlade pri sanaciji posledic lanskih poplav pridružili tudi v poslanski skupini NSi, pa so poslanci koalicije pozdravljali hitro ukrepanje države in izražali razumevanje do težav, na katere je naletela pri tem.

Očitke opozicije sta na seji odbora zavrnila tudi vodja vladne službe za obnovo Boštjan Šefic in državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Jure Leben. Glede priporočila SDS, da bi zagotovili predplačila za obnovo tudi za lastnike stanovanj, ki v času posledic ujme še niso imeli prijavljenega stalnega prebivališča in uporabnega dovoljenja za te objekte, je Šefic pojasnil, da so v zvezi s tem predlagali več rešitev, ki jih bodo umestili v novelo zakona o odpravi posledic naravnih nesreč.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.