00:51, čet, 25. Apr

Poslanci prihodnji teden tudi o noveli zakona o nalezljivih boleznih





Poslanci bodo na izredni seji, ki se bo začela v ponedeljek, po skrajšanem postopku obravnavali predlog novele zakona o nalezljivih boleznih, je danes sklenil kolegij predsednice DZ. Na dnevnem redu je še več opozicijskih predlogov, tudi predlog SDS za razpis posvetovalnega referenduma o spremembah zakona o Radioteleviziji Slovenija.

Novelo zakona o nalezljivih boleznih, s katero želijo odpraviti ugotovljeno neustavnost dela zakona, so vložili poslanci koalicije.

Dnevni red seje sicer obsega 40 točk. Velika večina jih predstavljajo predlogi opozicije, vloženi že takoj po ustanovni seji novega sklica DZ.

Od predlogov SDS so tako na dnevnem redu med drugim prve obravnave predlogov novel zakonov o lokalnih volitvah, notariatu in o odvetništvu, štipendiranju, o varstvu javnega reda in miru, o lekarniški dejavnosti, o omejevanju konkurence, pa tudi predlogov dopolnitev zakona o zdravstveni dejavnosti ter o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju in zakona o dohodnini. Spregovorili bodo tudi o njihovem predlogu novega zakona o obveznem testiranju funkcionarjev na prepovedane droge in predlaganih spremembah zakona o STA.

Poslanci bodo na zahtevo koalicije predvidoma odredili tudi parlamentarno preiskavo

Od NSi bodo denimo na poslanskih klopeh v prvi obravnavi predlogi novel zakonov o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, o vrednotenju in priznavanju izobraževanja, o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev in o socialnovarstvenih prejemkih.

Na dnevnem redu je tudi predlog deklaracije o podpori resoluciji Evropskega parlamenta z 19. maja o boju proti nekaznovanju vojnih hudodelstev v Ukrajini.

Poslanci pa bodo na zahtevo koalicije predvidoma odredili tudi parlamentarno preiskavo, ki se bo ukvarjala s sumi nezakonitega financiranja volilne kampanje za volitve poslancev v DZ tudi preko delovanja izdajateljev medijev v (delni) lasti oziroma z vplivom političnih strank.

Izredno sejo so zahtevali poslanci koalicijskih skupin Svoboda, SD in Levica, saj ne želijo z obravnavo predlogov odlašati do jeseni. Opoziciji ob tem očitajo zakonodajno hipertrofijo in zlorabo zakonodajnega postopka. Seja pa se bo predvidoma zaključila v petek, 1. julija.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.