16:31, pet, 29. Mar

Poslovanje Mariborskih lekarn





Dr. Andrej Fištravec, župan Mestne občine Maribor, se je po štirih mesecih, odkar je vodenje Mariborskih lekarn prevzel Albin Turk, seznanil s poslovanjem te družbe. Pri tem je izrazil zadovoljstvo, saj so že sedaj vidne nekatere pozitivne posledice sprememb poslovanja in rezultati konsolidacije denarnih tokov znotraj celotnega sistema, v katerega spadata hčerinski družbi Farmadent in Marifarm.

V Mariborskih lekarnah so prenehali s faktoringom za financiranje poslovanja, saj to uredijo znotraj sistema sami in pri tem veliko privarčujejo. Občasne presežke denarja v zavodu Mariborske lekarne zdaj izkoristijo bolj racionalno, kot so jih prej (nižji stroški financiranja). Veliko pa je bilo storjenega tudi na izboljšanju likvidnosti v hčerinskih družbah Marifarm in Farmadent.

V lekarnah so se z novim vodstvom lotili racionalizacije vseh procesov, predvsem pa so začeli delati na večjem poudarku sodelovanja z zdravstvenimi zavodi in domovi za ostarele.

Prav tako so pospešeno začeli z aktivnostmi za prodor na tuje trge. Pri tem najbolj računajo na ruski, kitajski, srbski in makedonski trg.

Velik poudarek dajejo sinergijskim učinkom, ki so posledica dobrega sodelovanja med zavodom Mariborske lekarne in Farmadentom.

Večjo pozornost posvečajo prepoznavnosti lastnih, to je galenskih izdelkov Mariborskih lekarn. Ob prvenstveni skrbi za stranke je upoštevan tudi ekonomski vidik prodaje – ob zagotavljanju enake kakovosti se trudijo znižati stroške.

Kljub recesiji in posledično nižji potrošnji pa so v letošnjem prvem polletju prihodki za okoli 5% presegli prodajne načrte, ob sočasnem znižanju stroškov dela za 3%.

S prihodom novega vodstva je bilo postorjenega veliko tudi na stabilizaciji poslovanja v Marifarmu, zato so danes plače v tem podjetju redne, izplačan pa je bil tudi regres. Tudi pogovori z banko gredo v pravo smer.

Konsolidacija denarnih tokov znotraj skupine je vplivala tudi na likvidnost v podjetju Marifarm, ki je bilo ob prevzemu Turkovega vodenja lekarn v velikih težavah. Spomnimo, še donedavnega so namreč bila ogrožena delovna mesta 109 zaposlenih.

Župan je ob seznanitvi z omenjenim izrazil veliko zadovoljstvo in povedal:

“Gre za dober primer proaktivnega vodenja podjetja, ki je z iskanjem notranjih sinergijskih učinkov na dobri poti k zagotovitvi stabilnosti poslovanja. Pričakujem, da bo g. Turk lekarne vodil tako tudi v prihodnje, saj so za našo občino izredno pomembne. Pri tem ne gre le za kakovostno oskrbo občanov z zdravili, temveč tudi za zaposlene v tem sistemu in za dodano vrednost, ki jo proizvedejo. Že v prihodnjem letu namreč pričakujemo vrnitev približno milijon evrov v občinski proračun kot rezultat dobička lekarn.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.