18:03, čet, 18. Apr

Pošta Slovenije: Opravljene storitve na pošti v Sveti Trojici so se znižale za več kot 65 %





Obetajo se nove spremembe glede poslovalnice Pošte Slovenije v Sveti Trojici v Slovenskih goricah. Od spremenjenega poslovalnega časa do iskanja pogodbenega partnerja za upravljanje poslovalnice, za katero pravijo, da so se njene storitve zmanjšale za 65 odstotkov. A to naj bi bilo po podatkih, ki smo jih dobili od zanesljivega vira, pravzaprav nasprotno. Realizacija naj bi bila višja.

Poslovalnica Pošte Slovenije v Sveti Trojici

Pošta Slovenije je lani sprva skrajšala poslovalni čas na zgolj dve uri na dan

Pa se najprej spomnimo na to, da je Pošta Slovenije lani sprva skrajšala poslovalni čas poštne poslovalnice na dve uri na dan, s tem pa niso bili zadovoljni občani. Župan Svete Trojice David Klobasa je takrat izpostavil, da se je že obrnil na Pošto in da iščejo rešitev, o čemer smo lanskega septembra tudi poročali.

 … novembra pa je poslovalni čas podaljšala

Pošta Slovenije je takrat vztrajala pri skrajšanem poslovalnem času. Novembra  istega leta pa je napovedala daljši poslovalni čas. Skrajšan delovni čas Pošte Slovenije v Sveti Trojici je namreč občanom povzročal kar nekaj preglavic.

Obetajo se nove spremembe poslovanja

A zgodbe s poslovanjem poštne poslovalnice v Sveti Trojici še zdaleč ni konec. Trojiški župan je pred dnevi objavil na družbenem omrežju fotografije dolge vrste ljudi, ki so čakali pred poslovalnici in pri tem javno vprašal: “Resno, Pošta Slovenije? ??‍♂️In Trojiška pošta je nerentabilna? Tako izgleda pred našo pošto vsak dan.” Kaj se pravzaprav dogaja in kakšne ima nadaljnje načrte Pošta Slovenije v Sveti Trojici, smo preverili tudi mi.

Resno Pošta Slovenije? ??‍♂️
In Trojiška pošta je nerentabilna? Tako izgleda pred našo pošto vsak dan.

David Klobasa
VisitTrojica

Objavil/a David Klobasa dne Sreda, 21. april 2021

Spremembe v poslovalnem času

Da poslovalni čas v Sveti Trojici zaenkrat ostaja isti, a tudi, da bo kmalu spremenjen, kar pa je posledica novih sprememb, ki se obetajo za to poslovalnio po načrtih Pošte Slovenije.  Ob tem so zapisali: “Dejstvo pa je, da se uporabniki poštnih storitev vse pogosteje poslužujejo alternativnih sprejemno-izročilnih mest, kot so paketomati, lokacije pogodbenih izvajalcev, s katerimi ima Pošta Slovenije sklenjeno pogodbo za sprejem in izročanje pošiljk, poslovalnic 24/7 ter paketnikov Direct4me.”

Podatkov o prometu in rentabilnosti nismo dobili, opravljene storitve naj bi se znižale za 65 %

Na vprašanja, koliko prometa imajo v tej poslovalnici od novembra 2020 do marca 2021 po mesecih in ali je rentabilna, koliko strank so zabeležili v posameznih mesecih, pa smo dobili odgovor: “Podrobnejših podatkov o poslovanju posameznih pošt ne posredujemo, naj pa navedemo, da delovni čas pošte v Sveti trojici prav tako kot druge delovne čase pošt določamo na podlagi analize poslovanja pošte. Od zadnje spremembe delovnih časov, ki smo jo opravili v letu 2012, do lanske spremembe v juliju 2020, so se opravljene storitve na pošti v Sveti Trojici znižale za več kot 65 %.”  In če je odgovor Pošte Slovenije precej skrivnosten in brez konkretnih številk o prometu za prejšnje leto, naj bi po zanesljivih podatkih, ki smo jih dobili od vira iz Svete Trojice, bila na trojiški pošti višja realizacija od pričakovane oziroma planirane.

Načrt Pošte Slovenije: dobiti pogodbenega partnerja za upravljanje poslovalnice

“Za pošto v Sveti Trojici Pošta Slovenije išče ustreznega pogodbenega partnerja, ki bi pošto prevzel v upravljanje,” so nam odgovorili in razložili: “V zadnjih desetih letih, podobno kot drugi tuji poštni operaterji, beležimo več kot 40-odstotni upad pisemskih pošiljk ter več kot 50-odstotni upad zakonsko določene univerzalne poštne storitve, največji pa je upad plačilnih storitev, ki znaša kar več kot 60 odstotkov. Povečuje se število storitev, ki jih uporabniki opravijo na daljavo, obisk poštnih poslovalnic pa se zmanjšuje.” Ob tem so zapisali še, da se spremenjenim okoliščinam, “ki se odražajo v zmanjšanju obsega klasičnih poštnih storitev, prilagajamo tudi tako, da optimiziramo poštno mrežo z uvajanjem pogodbenih pošt”.

Dolga vrsta ljudi pred pošto v Sveti Trojici, april 2021. FOTO: David Klobasa

Pogodbena pošta lahko posluje v njihovih prostorih, ki jih dajo v najem ali prodajo

Poudarili so, da “model pogodbene pošte ni nov in ga že dalj časa prakticirajo tudi druge države. Na pogodbeni pošti je dejavnost pošte združena z osnovno dejavnostjo pogodbenega partnerja (trgovine, bencinski servisi ipd.). Na pogodbeni pošti lahko uporabniki opravijo večino storitev kot na redni pošti, prav tako je praviloma na pogodbenih poštah odpiralni čas za stranke daljši, kot je bil na rednih poštah, ki so se preoblikovale v pogodbene. Pogodbena pošta lahko posluje v naših poslovnih prostorih, ki jih partnerju damo v najem ali prodamo, lahko pa se dejavnost preseli v poslovne prostore pogodbenika, če so ti primerni za poštno dejavnost”.

S koncem maja ali v začetku junija spremenjen poslovalni čas

“Pošta 2235 Sveta Trojica bo s koncem maja oz. v začetku junija 2021 začela poslovati v novem rednem delovnem času, in sicer bo tudi ob sredah za stranke odprta 3 ure, tj. od 15.00 do 18.00, kar pomeni, da bo za stranke čez teden odprta 15 ur, kar je 5 ur več na teden, kot je njen trenutni redni delovni čas,” so nam odgovorili na Pošti Slovenije in dodali: “S preoblikovanjem pošte v pogodbeno ima pogodbeni partner praviloma daljši delovni čas pošte, saj je le ta prilagojen njegovi osnovni dejavnosti.”

Na Pošti Slovenije so sicer prepričani, “da se bo trend odpiranja pogodbenih pošt nadaljeval, Pošta Slovenije pa tudi poziva lokalne skupnosti, da sodelujejo pri iskanju primernih pogodbenih partnerjev. Tudi analize so pokazale, da se vse manj občanov poslužuje poštnih storitev, kar poslabšuje rentabilnost poslovanja pošt”.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.