15:02, sob, 20. Apr

Pošta Slovenije z novo serijo priložnostnih znamk, tudi prav posebna za OFEM





Pošta Slovenije je izdala nove priložnostne poštne znamke, s katerimi obeležuje pomembne obletnice, prepoznavne osebnosti, dogodke in dosežke. Tokrat bodo obeležili 140-letnico rojstva slikarja, risarja, grafika in ilustratorja Hinka Smrekarja, stoletnico Slovenskega etnografskega muzeja in olimpijski festival evropske mladine v Mariboru.

V seriji Obletnice bo izšlo pet znamk, namenjenih spominu na vsestranskega umetnika Hinka Smrekarja, katerega obsežni opus so zaznamovale tudi karikature, ki so kljub humoristični naravi dajale tudi izjemno resna sporočila, predvsem v poznejših delih, ko je z vizijo apokaliptičnega vidca opozarjal na trajne napake človeškega značaja in na prihajajoči nacizem. Bil je samostojno in demokratično misleč ter družbeno angažiran človek, zato je bil večkrat ovaden in tudi zaprt, leta 1942 pa so ga italijanski okupatorji ustrelili. Na znamkah bodo predstavljeni posamezni detajli njegovega znamenitega dela Maškarada slovenskih likovnih umetnikov iz leta 1913.

Tekmovanje priložnost za nabiranje neprecenljivih izkušenj

Ker bo Maribor od 23. do 29. julija gostil olimpijski festival evropske mladine, ki bo v olimpijskem duhu povezal mlade športnike, so se na Pošti odločili dogodek obeležiti tudi z izdajo priložnostne poštne znamke. V času tekmovanj, ki pomenijo prvo srečanje mladih športnikov z olimpizmom in priložnost za nabiranje neprecenljivih izkušenj za nadaljnja tekmovanja na poti do olimpijskih iger, bo štajersko prestolnico obiskalo okoli 3600 udeležencev iz 48 držav.

VIR: Pošta Slovenije

Priložnostno znamko bo dobi tudi Slovenski etnografski muzej, ki letos obeležuje 100. obletnico ustanovitve, s čimer velja za najstarejšo etnološko ustanovo v Sloveniji. Svoje sedanje ime je dobil leta 1964, leta 1997 pa se je preselil na območje Metelkove ulice. Danes muzej hrani okoli 40.000 predmetov, od tega približno 30.000 slovenskih.

Tematika letošnje serije Europa je mir kot največja vrednota človeštva. Tokrat bosta izšli dve znamki, pri čemer lahko vsak poštni operater izda eno znamko z lastnim motivom, medtem ko je motiv druge enak v vseh državah in je bil izbran na natečaju, ki ga je organiziralo Združenje evropskih javnih poštnih operaterjev PostEurop. Zmagala je oblikovalska rešitev luksemburške pošte.

Na znamki iz serije Prvi slovenski izumitelji s patenti pa tokrat predstavljajo Julija Nardina ter 100. obletnico njegovih izboljšav na področju relejev. Leta 1959 umrli izumitelj se je zanimal za številna področja, od letalstva, elektrotehnike, aerodinamike in seizmologije do radioaktivnosti in rentgenskega sevanja. Izdelal je letalo brez motorja in se ukvarjal z reakcijskim pogonom, na začetku prve svetovne vojne je snoval podmornico brez posadke in samokrmiljeni torpedo na raketni pogon.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.