14:23, čet, 18. Apr

POTRJENO: V osmih regijah se odpirajo terase gostinskih lokalov. Pri tem so določeni strogi pogoji.





Državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc je danes izpostavil, da so za postopno sproščanje ukrepov, tako da zdravstveni sistem ne bi klecnil. Preventivni ukrepi v gospodarstvu ostajajo, izjema je odprtje teras gostinskih lokalov.

FOTO: Pixabay.com/Slika je simbolična

Od 19. do 25. aprila 2021 se podaljšujejo vsi ukrepi. Pri tem pa je izjema. Med sedmo uro zjutraj in 18. uro zvečer so lahko odprte terase gostinskih lokalov. Regije, ki bodo v ponedeljek lahko odprle terase gostinskih lokalov so: Goriška, Gorenjska, Obalno-kraška, Pomurska, Posavska, Podravska, Koroška in Zasavska.

In kakšni so pogoji?

Na vrtovih in terasah gostinskih lokalov je dovoljena le sedeča postrežba, to pomeni, da gostje ne smejo stati. Upoštevati morajo varnostno razdaljo 1,5 metra in najmanj tri metre med robovi miz. Za eno mizo lahko sedijo največ štiri osebe.

Prevzem hrane in pijače na prevzemnih mestih nima več časovne omejitve

Zaradi ukinitve policijske ure se osebni prevzem hrane in pijače na prevzemnih mestih, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji dovoli brez časovne omejitve. Ponujanje in prodajanje izdelkov in storitev na daljavo je še vedno povsod dovoljeno, kot tudi pripravljanje in strežba hrane in pijače v organizacijah, ki izvajajo svojo dejavnost za svoje zaposlene oziroma za varovance ali za dostavo končnim potrošnikom. Pogoji za število oseb, ki se mudijo v okolju, kjer se ponuja prodaja in ponudba hrane in pijače, ostanejo nespremenjeni.

Druženje je prepovedano, kdo lahko sedi za eno mizo

Državni sekretar je poudaril, da že prej, ko so bile lahko odprte terase v nekaterih regijah, ni več veljalo, da lahko za eno mizo sedijo zgolj člani istega gospodinjstva, ampak so omejili  zgolj na število oseb – to je torej največ štiri osebe za isto mizo.  Ob tem pravi, da je optimist in pričakuje, da bo število okužb se še zmanjševalo, tako da bodo terase in vrtovi gostinskih lokalov postali še naprej odprti v teh regijah. Sicer pa je po njegovih besedah za vsako statistično regijo  določeno glede na število okužb, kdaj prestopi v katero fazo. Da se torej lahko tudi pri tem zgodi, da je kaka regija tik pod mejo ali pa tik nad mejo.

V predlogu posebnega interventnega zakona za turizem Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo regresa ne izključujejo in ne nadomeščajo s katerim koli finančnim ukrepom ali nadomestilom padca prometa, je še povedal Zajc.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.