02:25, pon, 29. Jul

Potrošniki v Sloveniji februarja bolje razpoloženi





Razpoloženje potrošnikov v Sloveniji se je februarja izboljšalo. Vrednost kazalnika je bila na mesečni ravni višja za tri odstotne točke in tako eno odstotno točko višja od dolgoletnega povprečja. Na dvig razpoloženja potrošnikov so na mesečni ravni vplivala predvsem bolj optimistična pričakovanja glede gospodarskega stanja v državi.

Pričakovanja potrošnikov glede gospodarskega stanja v državi so se februarja v primerjavi z januarjem izboljšala za osem odstotnih točk, pričakovanja glede finančnega stanja v gospodinjstvu pa za sedem odstotnih točk, so sporočili z državnega statističnega urada.

Bolj pesimistična so bila pričakovanja potrošnikov glede večjih nakupov; zmanjšala so se za tri odstotne točke. Kazalnik mnenje potrošnikov glede trenutnega finančnega stanja v gospodinjstvu pa je ohranil vrednost iz prejšnjega meseca.

Med preostalimi so statistiki omenili kazalnik gibanje cen v zadnjih 12 mesecih, ki je dosegel najvišjo vrednost po oktobru 2008. To pomeni, da vedno več potrošnikov občuti višanje cen, so zapisali statistiki.

Glede na lanski februar je kazalnik zaupanja potrošnikov ostal na isti ravni. Med kazalniki, ki ga sestavljajo, se je za pet odstotnih točk izboljšalo pričakovanje glede gospodarskega stanja, pričakovanje glede finančnega stanja v gospodinjstvu pa se je za pet odstotnih točk poslabšalo.

Kazalnika trenutno finančno stanje v gospodinjstvu in pričakovanje glede večjih nakupov sta februarja v primerjavi z enakim lanskim mesecem ohranila vrednosti.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.