21:11, sre, 24. Apr

Pouk na ruški osnovni šoli na daljavo, kljub zagotovilom ravnatelja da do tega ne bo prišlo





Pretekli teden so bili starši otrok osnovne šole v Rušah obveščeni, da bodo zaradi energetske sanacije šole otroci teden po zimskih počitnicah imeli pouk na daljavo.

Na družbenem omrežju Facebook se Rušani, predvsem starši šoloobveznih otrok, sprašujejo, zakaj se sanacija opravlja v času pouka. Vprašanji, ki se pojavita sta: “Zakaj energetska sanacija takšnih razsežnosti sredi zime in v času pouka? Boste staršem povrnili stroške izrednega dopusta?”

Meseca oktobra 2022, je ravnatelj šol Ladislav Pepelnik medijem zagotavljal, da bo pouk kljub obširni sanaciji šole, potekal nemoteno. V izjavi za Televizijo Maribor pove: “Mi bomo delo prilagajali ne glede na to, da učni proces normalno teče, ampak bomo zagotovili normalne pogoje za to, da bodo učenci normalno hodili k pouku.”

Očitno je svoje besede kmalu pozabil, šolarje namreč po počitnicah čaka šolanje da daljavo, kot so zapisali: “Zaradi menjave ogrevalnega sistema v šoli, bo v tednu od 6.2.2023 do 10.2.2023 za vse učence šole, potekal pouk na daljavo. Učenci ostanejo doma.” Celotno obvestilo si lahko preberete spodaj.

Torej za šolanje na daljavo, bodo starši v Rušah najverjetneje morali koristiti letni dopust. Rušane zanima, če so tudi otroci drugod po Sloveniji kdaj imeli šolo na daljavo zaradi sanacije šole sredi šolskega leta?

Obrnili smo se tudi na Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, kjer nam pojasnjujejo: “Osnovna šola Janka Glazerja Ruše je na MIZŠ posredovala vlogo za soglasje k drugačni izvedbi pouka v času od 6. 2. do 10. 2. 2023, in sicer zaradi energetske sanacije šolske stavbe. V času zimskih počitnic in nato do predvidoma 10. 2. 2023 je predvidena zamenjava sistema centralnega ogrevanja (zamenjava centralne peči, cevovoda in cca 300 ventilov). V tem času objekt ne bo ogrevan in je izvedba pouka onemogočena.”

Lokalna skupnost ni zagotovila primernih prostorov

Na ministrstvu še pojasnijo, da lokalna skupnost ni imela dodatnih prostorov za izvedbo pouka za celotno šolo: Vodstvo šole se je v sodelovanju z lokalno skupnostjo zateklo k predlagani rešitvi, da se pouk v času od 6. 2. do 10. 2. 2023 za učence od 4. do 9. razreda izvede na daljavo.” Torej sta odločitev sprejela županja Občine Ruše Urška Repolusk in ravnatelj Ladislav Pepelnik.

Posebej ogrevani bosta dve učilnici 

“Šola je pri tem za učenke in učence prvega vzgojno-izobraževalnega obdobja, ki potrebujejo organizirano varstvo, zagotovila to možnost v dveh učilnicah – ti bosta za ta namen posebej ogrevani z alternativnim ogrevanjem. Za varstvo je prijavljenih okoli 25 učenk in učencev,” še za lokalec.si pojasnijo na resornem ministrstvu.

Ministrstvu ni ostalo drugega, kot da poda soglasje

MIZŠ je glede na podano obrazložitev in v skladu s 16. členom Pravilnika o šolskem koledarju za osnovne šole, ki določa, da lahko šola v soglasju z ministrstvom odstopi od posameznih določb tega pravilnika, kadar je to potrebno zaradi izrednih okoliščin ali drugih utemeljenih razlogov, dalo soglasje k predlagani izvedbi pouka, še povedo na ministrstvu.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.