00:36, sob, 20. Apr

Poziv Arsenoviču: Ukrepajmo sedaj, preden bo prepozno. Položnica ogrevanja občane spravlja v stisko”





Damjan Cvetko, predsednik občinske organizacije SD Maribor in Matej Žmavc, vodja svetniške skupine SD v MS MOM sta na župana Mestne občine Maribor Saša Arsenoviča naslovila poziv “Ukrepajmo sedaj, preden bo prepozno.”

“Socialni demokrati Maribor dajemo pobudo za takojšen dogovor glede ukrepov za zajezitev cen ogrevanja v Mariboru, najvišjih v Republiki Sloveniji. Da preprečimo mrzle radiatorje, da preprečimo, da bi naši občani ostali na mrzlem,” so zapisali v začetku poziva.

“Položnica za oktober je nakazala trend nerazumnega višanja cen ogrevanja, kar naše občane spravlja v stisko. Bojijo se položnice za november, december, januar, februar, marec in april. Mnogi so se obrnili na nas za pomoč. Verjamemo, da tudi na vas.”

Nadaljnji poziv objavljamo v celoti:

Medtem ko je Evropska komisija že pred enim mesecem objavila seznam možnih ukrepov in jih številne države že izvajajo, slovenska vlada, razen nejasnih obljub o energetskem vavčerju, še ni storila ničesar. Da ne bi naši občani ostali prepuščeni podivjanemu prostemu trgu, smo dolžni ukrepati sedaj. Preden bo prepozno.

Na zadnji seji mestnega sveta Mestne občina Maribor je v okviru svetniških vprašanj in pobud, mestni svetnik SD Matej Žmavc, že opozoril na najvišje cene toplotne energije v Sloveniji. Potrebno je tudi upoštevati, da se kljub svetovnemu dvigu cen energentov, ogrevanje v določenih mestih ni podražilo, nasprotno celo nekoliko pocenilo.

Opažamo, da se odgovorni, jasnemu odgovoru, kako bomo zaščitili naše občane, izogibajo. Zima je pred vrati, temperature so vedno nižje in »bolj kot radiatorji, pa naše občane grejejo položnice« (povzeto po Večeru), ki bodo poletele v nebo, če ne bomo ukrepali. Občani potrebujejo pomoč sedaj in nanjo ne morejo čakati do poletja.

Zato dajemo pobudo, da čim prej skličete vse vodje svetniških skupin in vodstvo JHMB ter vodstvo Energetike Maribor, da nam predstavijo razloge za nastalo situacijo in konkretne ukrepe, ki bodo preprečile mrzle radiatorje.

Smo pred zahtevno nalogo, časa je pa zelo malo. Socialni demokrati smo trdnega stališča, da leta 2021 ne moremo dopustiti, da se v Mariboru, ki ima ambicijo, da se prebije med najboljše, en del prebivalstva ostane na mrzlem.

Damjan Cvetko, predsednik obcinske organizacije SD Maribor

Matej Zmavc, vodja svetniske skupine SD v MS MOM

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.