18:19, čet, 25. Apr

Poziv rejcem perutnine k ukrepanju zaradi širjenja ptičje gripe





Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pozivata vse rejce perutnine k doslednemu izvajanju biovarnostnih ukrepov za preprečevanje okužbe z visoko patogeno aviarno influenco (HPAI), ki se širi po Evropi. Neupoštevanje ukrepov pomeni veliko tveganje za okužbo v rejah s perutnino, ki povzroča ogromno gospodarsko škodo. Posebej pozivamo manjše rejce, da dosledno izvajajo biovarnostne ukrepe, saj se bolezen lahko pojavi tudi v takšnih rejah, ki tako postanejo vir za širjenje bolezni.

Poziv k preprečevanju širjenja in vnosa aviarne influence v reje perutnine

Po poletnem zatišju so se z jesenskimi selitvami prostoživečih ptic ponovno začeli pojavi visoko patogene aviarne influence (HPAI) v Evropi. Bolezen je bila ugotovljena predvsem pri prostoživečih pticah, pa tudi pri perutnini in pticah v ujetništvu. V večini primerov se pojavlja podtip H5N1, manj je podtipa H5N8, ki je prevladoval v prejšnjih sezonah. Trenutno je največ izbruhov HPAI pri perutnini v Italiji. Zaenkrat ugotovljeni podtipi ne predstavljajo večjega tveganja za okužbo ljudi.

Aviarna influenca, znana tudi kot ptičja gripa, je zelo nalezljiva virusna bolezen, ki lahko prizadene vso perutnino (kokoši, pure, race, gosi, pegatke, prepelice, jerebice in fazani), golobe, tekače (noj, emu) ter okra

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.