23:45, četrtek, 26.09.2024
Maribor

Pozivi k odstopu urednice informativnega programa TVS in generalnega direktorja RTVS

Četrtkovo predvolilno soočenje na TV Slovenija (TVS) po mnenju več novinarskih organizacij pomeni kršitev poklicnih meril, standardov in zakona o RTV Slovenija in ni vredno javne televizije. Od odgovorne urednice informativnega programa TVS Jadranke Rebernik in generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha zato zahtevajo odstop.

Potem ko je aktiv novinarjev informativnega programa TVS soglasno ocenil, da kakovost četrtkovega soočenja ni dosegala niti minimuma programskih standardov, ki bi morali veljati za javno radiotelevizijo in pozval h takojšnjemu odstopu odgovorne urednice informativnega programa TVS Jadranke Rebernik in generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha, so se za enako potezo odločili tudi v Aktivu novinarjev Radia Slovenija, Aktivu ustvarjalcev programa Radia Koper, Aktivu MMC, Koordinaciji novinarskih sindikatov RTV Slovenija, Društvu novinarjev Slovenije in krovnem Sindikatu novinarjev Slovenije.

Kršitev poklicnih meril 

Kot so zapisali v skupni izjavi za javnost, četrtkovo predvolilno soočenje pomeni kršitev poklicnih meril in načel novinarske etike v programih RTV Slovenija, zakona o RTV Slovenija in programskih standardov RTV Slovenija, in ni vredno javne televizije in njenih ustvarjalcev. Razumejo ga kot nadaljevanje poskusov razgradnje in podreditve RTV, njegove uredniške avtonomije in institucionalne neodvisnosti.

“Vodstvo javnega medija ob podpori programskega in nadzornega sveta ter nekaterih posameznikov vse od nastopa samovoljno posega v program in ga siromaši, na hitro in mimo mnenj uredniških kolektivov kadruje, nadalje zmanjšuje vpliv uredništev na programsko in uredniško politiko, ignorira socialni dialog in grozi z odpovedmi za izražena mnenja, ki mu niso po godu,” so navedli. Ob tem poudarjajo, da so vodstvo in organi upravljanja RTV v skladu z zakonodajo zavezani javnosti in javnemu interesu, in ne čemu ali komu drugemu.

Kot so še navedli, rešitev vidijo v takojšnji vrnitvi javne televizije k profesionalnosti, angažiranju kadrov, ki znajo delati televizijo, so novinarsko specializirani in ki jih naš javni medij ima, vendar so v imenu servilnosti politiki odrinjeni na rob.
VIR: STA

Deli z ostalimi:

Druge novice

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Anketa

Ali bi se odločil/a za selitev v drugo državo zaradi boljše zaposlitvene priložnosti?

Loading ... Loading ...