07:22, pet, 29. Mar

Poznič obljubil pomoč pri izvedbi projekta nove Mariborske knjižnice





Minister za kulturo Zoran Poznič je med včerajšnjim obiskom v Mariboru obljubil občini pomoč pri izvedbi že dolgo pričakovanega projekta izgradnje nove osrednje enote Mariborske knjižnice. V prvi vrsti naj bi ministrstvo prispevalo del denarja za izdelavo nove projektne dokumentacije, o točnih zneskih pa minister še ni želel govoriti.

pikalo, arsenovič, poznič“Knjižnica je dobila zeleno luč v smeri pomoči ministrstva za kulturo s finančnim vložkom, ki nam omogoča nadaljnje načrtovanje, projektiranje in začetek gradbenih del v skladu s časovnico,” je po srečanju s Pozničem ter ministrom za izobraževanje, znanost in šport Jernejem Pikalom potrdil tudi župan Saša Arsenovič. “Na strani ministrstva za šolstvo bomo, upam, našli še druge vsebine, ki bodo k temu pomagale, in knjižnica bo do konca mandata v podobi, ki si jo želimo. To je velik dan za Maribor,” je dodal.

Minister Poznič je zatrdil, da je njegovo ministrstvo vedno pripravljeno pomagati Mariboru. “Kar se tiče knjižnice, je projekt sedaj na začetku. Pripraviti je treba projektno dokumentacijo in seveda bomo sodelovali pri financiranju tega, takoj zatem pa se tvorno vključili tudi v samo izgradnjo z znatnim deležem finančnih sredstev,” je dejal.

O konkretnih vsotah ni želel govoriti, ker projekt še ni finančno docela ovrednoten. “Ko bodo ti papirji na mizi, bomo lahko govorili o številkah. Lahko pa obljubim, da bo ministrstvo za kulturo tvorno sodelovalo pri tem projektu,” je zatrdil minister.

Trenutno vodstvo občine zagovarja izgradnjo nove knjižnice na sedanji lokaciji na Rotovškem trgu. Za to možnost je bila pred desetimi leti izdelana arhitekturna rešitev. Takrat je bila ocenjena na več kot 20 milijonov evrov, Arsenovičeva ekipa pa je zdaj ta projekt “optimizirala” in ga pocenila na okoli 15 milijonov evrov.

Župan upa, da bodo lahko zasadili lopate že konec prihodnjega leta. “Če bo šlo vse po načrtih in ne bo zapletov, ki niso odvisni od našega dela, upam, da je začetek lahko konec leta 2020 ali najkasneje v začetku leta 2021,” je dejal.

Z ministroma je na današnjem srečanju govoril tudi o urejanju določenih srednjih šol v Mariboru, med drugim o načrtovani obnovi šole za gostinstvo, biotehniške šole in dijaškega doma. Po Pikalovih besedah so govorili tudi o vzpostavljanju super računalniškega centra in tehnološkega inovacijskega centra na mariborski univerzi, ki z vrednostjo več deset milijonov evrov predstavljata pomemben vložek na področju visokega šolstva in raziskovalne dejavnosti v Sloveniji.

Na obisku pri mariborskem županu je bil tudi predsednik DZ Dejan Židan, ki je predstavil predlog organizacije srečanja predsednikov parlamentov držav članic Evropske unije v Mariboru v okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.