07:21, sob, 6. Jul

Pozor! Nad naše kraje prihajajo nevihte močnejše narave z nalivi in točo, izdan vijoličen alarm





V popoldanskih urah se bodo pri severnih sosedih in pri nas pričele pojavljati vročinske nevihte, ki bodo lahko močnejše narave, poroča portal Neurje.si.

Kot poroča omenjen portal, so lahko nevihte močnejše: “Zaradi večjih vrednosti konvektivne energije (CAPE) nad različnimi predeli ter ugodnega vetrovnega striženja v okolici hribov lahko na severozahodu, severu ter na Štajerskem posamezna nevihta postane močnejše narave.” 

Močni navili in toča

Pada lahko toča, prav tako pa bodo nevihte spremljali močnejši nalivi, saj bo gibanje neviht počasno. Nevihte bodo potovale v smeri proti jugu, jugovzhodu, zato se lahko pomaknejo tudi nad osrednji del države, kakor tudi nad Štajersko, še navajajo na Neurje.si in dodajajo: “Razvoj neviht in pomikanje je težko predvidet, zato največ možnosti za razvoj močnejših pripisujemo območju obarvanem z LVL 1 – oranžno barvo.”

V jutranjih urah je bližino Prekmurja obšla majhna nevihtna linija, nad Avstrijo pa se pojavljajo prve močne nevihte. V okolici Gradca se na satelitski sliki oblačnosti že vidi razvoj novih nevihtnih nakoval, ki bodo potovala južneje oz. proti jugovzhodu, prav tako pa se bodo na severu tvorile nove nevihtne celice, pišejo pri Neurje.si.

Zelo verjeten pa je tudi močan porast hudournikov

Kot še zapišejo, bo na udaru predvsem Koroška, Štajerska, Gorenjska, lahko pa tudi Pomurje. Zaradi nalivov se lahko znova prožijo zemeljski plazovi, zelo verjeten pa je tudi močan porast hudournikov, ki lahko poplavijo. Potencialne konvektivne energije je precej, zato se sčasoma lahko razvijejo močne nevihte s točo.

Agencija RS za okolje je izdala vijolično opozorilo.

VIR: ARSO

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.