10:40, pet, 29. Mar

Pozor! Po Mariboru krožijo ponarejeni 50 evrski bankovci





Policisti Policijske uprave Maribor obravnavajo povečano število kaznivih dejanj ponarejanja denarja. Neznani storilec ali storilci so v zadnjem obdobju v obtok spravili najmanj 55 ponarejenih bankovcev za 50 evrov. Gre za ponaredke nove serije 50-evrskih bankovcev. Ponarejene bankovce spravljajo v obtok na območju mesta Maribor in na območju Ptuja z okolico.

V obtok jih spravljajo predvsem na javnih prireditvah, kjer je ponarejen denar, zaradi velikega števila obiskovalcev in slabših delovnih pogojev (neustrezna oprema za preverjanje pristnosti bankovca), veliko lažje spraviti v obtok. Za opisana kazniva dejanja je značilno to, da storilci na isti javni prireditvi spravijo v obtok več ponaredkov.

Glede na dosedanje izkušnje gre za storilce, ki s svojim videzom in obnašanjem običajno ne izstopajo od večine drugih obiskovalcev in tako ne vzbujajo pozornosti organizatorjev prireditev oz. zaposlenih. Neznani storilci navadno opravijo nakup cenejšega blaga, ki ga plačajo s ponarejenim bankovcem za 50 evrov, saj jim je v interesu, da dobijo vrnjeno čim večji preostanek denarja.

denar, 50 evrov

V primeru, da ste sprejeli bankovec za katerega sumite, da je ponarejen, le-tega zadržite in takoj obvestite policijo na telefonsko številko 113. Ponarejene in sumljive bankovce je namreč potrebno izročiti policiji. S stranko, ki je prinesla ponarejen bankovec se ne prepirajte, zapomnite si njen izgled, če odide z avtomobilom si zapišite registrsko številko vozila in model (če je le mogoče), nikakor pa ne ogrožajte svoje varnosti.

Tudi če ste prejeli bankovec, ki se vam zdi zgolj sumljiv, o tem takoj obvestite policijo. Skušajte si zapomniti kdaj, kje in od koga ste prejeli bankovec. Te informacije so pogosto zelo koristne pri iskanju storilcev teh kaznivih dejanj. V kolikor se bo kasneje ob analizi denarja izkazalo, da je bil bankovec pristen, bo lastnik bankovca prejel vrnjeno njegovo protivrednost.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.