01:52, pet, 19. Apr

POZOR! V Mariboru v obtoku lažna droga, ki povzroča hujše zdravstvene zaplete





Nacionalni inštitut za varovanje zdravja obvešča, da se po Sloveniji prodaja lažna droga

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bilo v Ljubljani in Mariboru zaznanih več vzorcev, ki so se prodajali kot 3-MMC, vsebovali pa so 3-CMC ali 2-MMC, pišejo na spletni strani DrogArt.

Rezultati analize, narejene v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, so pokazali, da vzorci v obliki belega prahu, ki so se prodajali kot 3-MMC, dejansko vsebujejo 3-CMC, vzorci v obliki kristalčkov rjavkste barve, ki so se prav tako prodajali kot 3-MMC, pa vsebujejo 2-MMC.

O snovi 3-CMC ni na voljo veliko informacij, predvideva pa se, da povzroča podobne stranske učinke kot drugi sintetični katinoni, in sicer: povišan srčni utrip, povišan krvni tlak, vznemirjenost, psihozo, epileptični napad, pregretje telesa, bolečine v prsih, itn. V povezavi z uporabo 3-CMC je več držav EU – med njimi tudi Slovenija – poročalo številne zastrupitve in smrtne primere, še navajajo na strani DrogArt.

Zmanjševanje škode:

– V letošnjem letu smo zaznali večje število lažnih produktov, ki so se prodajali kot sladoled (3-MMC). Če ga uporabljaš, se zato še posebej prioroča uporabo anonimne storitve testiranja drog.

– Trenutno je na voljo malo informacij o tveganjih povezanih s 3-CMC in ostalimi katinoni. 4-kloroamfetamin (4-CA, amfetaminski derivat) je znan kot zelo nevrotoksična substanca. Ker sta si 4-CA in 3-CMC strukturno zelo podobna, obstaja verjetnost, da gre tudi v primeru 3-CMCja za toksično substanco. Trenutno ni nobenih raziskav, ki bi to potrdile, vendar se priporoča, da se vnosu omenjene spojine izognemo.

Vzorce je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbralo Združenja DrogArt. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za varovanje zdravja.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.