19:16, čet, 18. Apr

Pozor: V Mariboru zaznana nova tabletka





V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bila v Mariboru zaznana okrogla tabletka Percocet, bledo modre barve, ki vsebuje zelo potenten sintetični opioid etonitazepin, poročajo v DrogArtu.

Analiza Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano je pokazala, da okrogla tabletka Percocet, sprano modre barve in z oznakama M in 30, vsebuje zelo potenten sintetični opioid N-pirolidino etonitazen (etonitazepin).

“Slednji naj bi bil 20-krat bolj potenten kot fentanil. V ZDA beležijo vrsto smrtnih primerov, povezanih z uporabo etonitazepina. Tabletka Percocet je bila kupljena na Darknetu, kjer se je oglaševala kot tabletka, ki vsebuje oksikodon,” so zapisali.

V nadaljevanju so navedli znake zastrupitve: motnje zavesti (huda zaspanost, neodzivnost ali koma), motnje dihanja (navadno je upočasnjeno, neredno oziroma neritmično z dolgimi presledki med vdihi, ali pa povsem preneha) in zoženje zenic. Zastrupljena oseba je neodzivna, ni je mogoče prebuditi, ima pomodrele ustnice in nohte, hladno in znojno kožo, ozki zenici ter znake dihalne stiske (grgra, smrči ali se duši).

Pravočasna prva pomoč in uporaba specifičnega protistrupa, imenovanega nalokson, prekineta znake predoziranja in preprečita smrt, zapišejo v DrogArtu.

Pri uporabi kanabisa se še vedno svetuje dodatna previdnost, ker še naprej zaznavamo primere sintetičnih kanabinoidov (ADB-BUTINACA), ki se prodajajo kot kanabis s THC-jem.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.