02:15, sob, 20. Apr

Pravoslavni verniki slavijo novo leto





V novo leto so opolnoči vstopili tudi pravoslavni verniki, ki se ravnajo po julijanskem koledarju. Novoletne zabave so v Sloveniji po treh letih premora zaradi epidemije covida-19 pripravili v nekaterih gostiščih. Živahno pa je bilo tudi v Srbiji, kjer so denimo v središču Beograda novo leto mnogi pričakali na prostem.

Meniji na pravoslavno novo leto sicer običajno vsebujejo tradicionalne srbske jedi, kot so čevapčiči, pleskavice in drugo meso na žaru. Poleg postrežejo šobsko solato in pečen krompir s kajmakom. Po polnoči seveda na mizo pridejo še tradicionalne sarme.

Večji del pravoslavnih vernikov novo leto praznuje 14. januarja, saj uporabljajo julijanski koledar, ki za našim, gregorijanskim zaostaja za 13 dni.

Za pripadnike pravoslavne veroizpovedi v Sloveniji izreklo 2,3 odstotka ljudi

Poleg Srbske pravoslavne cerkve so tako opolnoči v novo leto vstopili verniki v Črni gori, Makedoniji, Rusiji, Belorusiji, Ukrajini in Gruziji ter v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji.

Grška, romunska, bolgarska in nekatere manjše pravoslavne cerkve pa so sprejele novi pravoslavni koledar ali Milankovićev koledar, ki je enak gregorijanskemu.

Po popisu prebivalstva iz leta 2002 se je za pripadnike pravoslavne veroizpovedi v Sloveniji izreklo 2,3 odstotka oziroma okoli 45.000 ljudi.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.