06:17, tor, 30. Jul

Pred dnevi na dvorišču mariborske občine razlitje kurilnega olja





Pred dnevi je na dvorišču sedeža Mestne občine Maribor prišlo do razlitja več tisoč litrov kurilnega olja. Medtem ko na portalu Politikis govorijo o razlitju kar 20.000 litrov kurilnega olja in s tem “ekološki katastrofi”, na občini pojasnjujejo, da se je izlilo od 5000 do 6000 litrov olja in da zaradi tega ni ogroženo zdravje občanov.

MOM, foto STA

Do izlitja na dvorišču objekta na Ulici heroja Staneta 1 v središču Maribora je prišlo zaradi napake na podzemnem cevovodu med cisterno in kotlovnico. “O dogodku so bile nemudoma obveščene vse pristojne službe. Ko je bila ugotovljena napaka, se je nemudoma pristopilo k sanaciji cevovoda, takoj se je začelo izčrpavanje preostanka olja, odvoz zemljine na ustrezno deponijo in zamenjava cevovoda,” so povedali na mariborski občini.

Izlitje kurilnega olja so opazili v četrtek in takrat tudi pristopili k sanaciji. “Na dvorišču in v objektu je bilo čutiti vonj po kurilnem olju, vendar to ne ogroža zdravja občanov. Po prvih ocenah strokovnih služb je šlo za nesrečo manjših razsežnosti, v kateri ni bila ogrožena javnost. Vsi ukrepi se izvajajo v skladu z ukrepi inšpektorja za okolje in prostor. Pristojne institucije prav tako spremljajo stanje, izvedeni bodo vsi potrebni ukrepi za preprečitev kakršne koli škode,” so še navedli na občini.

Na dogodek je danes opozoril portal Politikis, po poročanju katerega gre za “pravo ekološko katastrofo sredi Maribora, a mariborski župan Andrej Fištravec se je odločil, da o tem ne bo obvestil javnosti, niti okoliških prebivalcev, kar je nerazumno dejanje brez primere”. Po pisanju portala bi morali biti prebivalci v neposredni bližini občine prvi opozorjeni, da so potem lahko pozorni na škodne pojave v okolju in se obnašajo preventivno.

Na občini teh navedb ne komentirajo. Nekdanji župan Franc Kangler pa se strinja, da je to “ekološka katastrofa sredi Maribora, kot je še ni bilo”. “Občani, ki stanujejo blizu občine, bi vsekakor morali biti o tem obveščeni. V bližini je kolektor, ki teče pod občino in to kurilno olje lahko čez podtalnico pride tudi do Drave. Prav tako lahko ta kontaminacija udari v bližnji ribnik, da ne govorimo o črpališču pitne vode v Kamnici,” je povedal za Politikis.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.