12:15, pon, 29. Jul

Pred občino določena parkirišča po novem plačljiva, druga pa brezplačna le 30 minut





Pred stavbo Mestne občine Maribor, kjer ima sedež tudi Upravna enota Maribor, je do pred kratkim bilo mogoče eno uro parkirati brezplačno, z jasno označenim časom prihoda.

A zdaj je prišlo do spremembe, tovrstno parkiranje je od zdaj mogoče le 30 minut. Z vprašanji smo se obrnili na Mestno občino Maribor, kjer so pojasnili, da je funkcija in osnovni namen parkirnih površin, ki so namenjene kratkotrajnemu parkiranju (modra cona), predvsem ta, da voznikom zagotavljajo parkirna mesta takrat, ko imajo v okolici parkirnega prostora kratkotrajne opravke: “Na Območjih namenjenim kratkotrajnemu parkiranju (68.člen ZPrCP-UPB2) mora voznik ob prihodu označiti čas prihoda na vidnem mestu v vozilu. Parkiranje sme trajati največ kot je dovoljeno s prometnim znakom, po izteku dovoljenega časa mora voznik vozilo odpeljati.”

Na območju Mestne občine Maribor so omenjene površine praviloma urejene pred pomembnejšimi upravnimi institucijami v mestu. Skladno z določili Odloka o občinskih cestah je parkiranje na območjih kratkotrajnega parkiranja brezplačno.

Pred stavbo na ulici Heroja Bračiča, v kateri se nahajata UE Maribor in MOM, je bilo doslej urejenih skupno 37 parkirnih mest namenjenih kratkotrajnemu parkiranju s časovno omejitvijo do 60 min. Eno parkirno mesto je bilo namenjeno invalidnim osebam, urejena pa so bila tudi parkirišča za motorna kolesa.

Od 37 parkirnih mest od zdaj za pol ure brezplačnih le še 22

Za Lokalec.si na mariborski občini še pojasnijo, da se skupno število vseh parkirnih mest ohranja v celoti, spreminja se parkirni režim: “Pri tem 22 mest ostaja v modri coni, ki bo odslej uporabnikom brezplačno na voljo 30 min. Parkiranje na 15 parkirnih mestih, ki se nahajajo ob Hutterjevem bloku, bo odslej uporabnikom na voljo za 0,80 EUR/uro po principu parkiranja v beli coni. Parkirana mesta so na voljo tudi stanovalcem, ki so imetniki dovolilnic.”

Na MO Maribor smo naslovili vprašanja, zakaj so se odločili za spremembo: “Pri izvajanju nadzora je mestna redarska služba večkrat ugotovila, da ravno tovrstna parkirna mesta ne dosegajo svojega namena, saj je veliko voznikov zlorabilo namen območja kratkotrajnega parkiranja in ni upoštevalo časovno omejenega parkiranja, še več, mnogi so z določenimi manevri, ki predstavljajo kršitev, svoja vozila tam puščali ves dan. S tem so bistveno zmanjšali možnost prostega parkirnega mesta tistim, ki so dejansko prišli opraviti storitev na UE ali MOM.”

Pojasnjujejo, da gre za parkirna mesta, ki niso namenjena celodnevnemu brezplačnemu parkiranju, zato so se na MOM odločili za izvedbo ukrepa spremembe parkirnega režima, predvsem iz razloga:
– Izboljšanja funkcije in osnovnega namena kratkotrajnega parkiranja. Z večjo frekvenco se izboljša dostopnost uporabnikov parkirišč ob opravljanju javnih upravnih funkcij.
– Pomanjkanja parkirišč, ki so namenjena parkiranju stanovalcev na tem območju, saj je bilo s preurejanjem ulic v tem delu mesta, veliko parkirišč tudi ukinjenih. S spremembo nadomeščamo parkirna mesta namenjena parkiranju stanovalcev z dovolilnicami.

Druge novice

Comment

  • Beno Zidarič

    12 aprila, 2023

    Res ste kapitalistični odiralci saj samo iščete izgovore za polnjenje računa !Kmalu se boste zagabili vsem mariborčanom ,ki jim že leta odvzemate parkirne prostore pred stanovanji ,ki jih morajo plačati na prosta mesta pa parkirajo študenti in dijaki,ker nimajo zagotovljenega parkiranja pred šolani in študentskimi domovi!Zgradite jih za njih saj z plačljivim parkiranjem ne rešite niti enega mesta za parkiranje ampak naredite sami nehevoljo med mariborčani ,ki so desetketja parkirali zasonj sedaj oa morajo zaradi študentov plačevati oarkiranje!Sramotno!

    Replay

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.