14:58, tor, 21. Mar

Pred smrtjo na lastniškem grobu zapisala svoje ime, kljub željam znancev, bodo danes izvedli socialni pokop

Pred dvema tednoma je življenje izgubila 88-letna gospa iz Pobrežja. Njeno truplo naj bi bilo več dni v hladilnici, saj naj bi iskali njene svojce. Ko so jo znanci obiskali v domu za starejše, kjer je zadnje mesece prebivala, so izvedeli, da je 13. januarja umrla.

NOVO: Kljub prizadevanjem Marijo pokopali v socialno grobnico: Znanci z oblačili, ki jih je pripravila za svoj pogreb, odšli na grob, kjer je želela biti pokopana.

Skrbništvo nad njo naj bi prevzel CSD Tezno

“Gospo sem več let obiskovala in bila seznanjena z njenimi željami glede pogreba. Ko sem videla, da se njeno zdravstveno stanje slabša, sem jih v domu prosila, da mi povedo, kdo je prevzel skrbništvo, zaradi njenih želja, ko pride do smrti. Podatkov mi niso želeli dati, saj so dejali, da gre za zasebne podatke. Gospa ni vedela, kdo skrbi zanjo po imenu, vedela je le, da je v skrbništvu centra za socialno delo,” nam pove ženska, ki se bori, da bi bila pokojna dostojno pokopana.

Pokojnica ima brata in sestro, ki z njeno smrtjo naj ne bi bila seznanjena, saj niso bili pogosto v stikih. Za smrt naj bi izvedela šele po tem, ko je 88-letnico v domu želela obiskati znanka. Poklicala ju je, da bi izvedela, ali je glede pogreba vse urejeno.

“Začeli smo pridobivati informacije in izvedeli, da jo imajo v hladilnici, saj iščejo svojce in da se s pogrebom ne mudi. Ko smo poklicali center, ki je zadolžen zanjo, so povedali, da sami čakajo datum socialnega pogreba v skupno grobnico. Temu smo nasprotovali, saj smo vedeli za njene želje, da želi biti pokopana ob možu v grobu, na katerega si je predčasno že dala napisati svoje ime,” pove obupana znanka.

“Ko sem govorila s pogrebnim podjetjem, so mi dejali, da še ne vedo, kdaj bo pogreb. Prosila sem, da se od nje poslovim in prinesem oblačila, v katerih je želela biti pokopana. Nato pa nov šok. Ko sem ponovno poklicala, da se naročim na termin obiska, tako kot so mi le dve uri prej dejali, pa sem izvedela, da je že upepeljena, čeprav je želela biti pokopana v krsti,” doda.

“Na pogrebnem podjetju so nam povedali, da je občina naročila socialni pogreb in da ne morejo izvesti pogreba drugače, saj zanj nimajo dovoljenja. Pogreb je danes in vsi smo obupani, saj ne vemo, kako bi to preprečili. Pripravljeni smo prevzeti lastništvo nad grobom in zanj tudi skrbeti,” poudarja znanka pokojnice: “Prav tako smo jim povedali, da smo pripravljeni doplačati razliko, ki nastane med socialnim in navadnim pokopom. Te možnosti nam niso dali, le če stroške celotnega pogreba prevzamemo mi.”

Odziv CSD Maribor:

“Zaradi varstva osebnih podatkov vam o konkretnem primeru podatkov ne bomo pošiljali,” so uvodoma pojasnili na CSD Maribor. V nadaljevanju pa: “Ko se osebo postavlja pod skrbništvo se najprej preveri med njenimi ožjimi sorodniki, če kdo želi prevzeti nalogo skrbnika. V kolikor nihče od sorodnikov ni pripravljeni prevzeti skrbniških nalog za varovanca mu sodišče za skrbnika imenuje Center za socialno delo.”

S smrtjo varovanca naloga skrbnika preneha

“Pokop varovanca v družinsko grobnico je mogoč v primeru, da ima varovanec dovolj sredstev za pokop oziroma, da je kdo od bližnjih sorodnikov pripravljen plačati pokop. V primeru, da varovanec nima dovolj denarja in nihče od bližnjih sorodnikov ali znancev ni pripravljen plačati stroška pogreba, se uredi socialni pokop.  Mestna občina Maribor potem naroči socialni pogreb v skladu z Zakonom o pogrebni in pokopališki dejavnosti in Dogovorom o izvajanju pogrebov v Mestni občini Maribor, ki  ga ima sklenjenega s  Pogrebnim podjetjem Maribor,” so nam še dejali.

Če naletite na kaj, kar menite, da si zasluži pozornost, nam to lahko posredujete na info.bktv@gmail.com ali Facebook BK TV.

 

 

Druge novice

Comments

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *