12:28, sre, 24. Apr

Pred začetkom sezone je treba najprej poskrbeti za tehnično brezhibnost motociklov





Motoristi bodo kmalu osedlali svoje jeklene konjičke in se podali novim dogodivščinam naproti. Ker pa so lahko prvi spomladanski kilometri zelo nevarni in polni pasti, so na Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS) pripravili nekaj nasvetov za varen začetek motoristične sezone. Motoristi najprej naj poskrbijo za tehnično brezhibnost svojih motociklov.

AMZS inštruktor varne vožnje in vodja programov za motoriste v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem Vojko Safran tako svetuje, da vsak posameznik pred začetkom sezone na motociklu preveri količino oziroma raven zavorne tekočine v kontrolni posodi obeh zavor. Pozorni naj bodo tudi na starost zavorne tekočine in število prevoženih kilometrov, saj z leti izgublja na kakovosti in lahko ob večji obremenitvi, kot je vožnja po klancu navzdol, ostanejo brez zavor.

Sami lahko preverijo tudi raven olja pogonskega motorja, nivo hladilne tekočine, tlak in morebitne vidne poškodbe tekalne površine ter bočnic pnevmatik in globino profila. Če letno prevozijo malo kilometrov, je lahko profil tudi pri na primer štiri leta stari pnevmatiki morebiti še dober, a ker se pnevmatike starajo in z leti otrdijo, je vredno razmisliti o menjavi, opozarja Safran.

Nimajo enake motoristične kondicije, kot na koncu prejšnje sezone

Safran, tudi sam motorist, prav tako svetuje pregled delovanja vzvodov, morebitne vidne zunanje poškodbe napeljav zavornega sistema in vseh vzvodov ter električne napeljave, tudi vzmetenje in baterijo.

Motorji so pozimi resda počivali v garažah, a to ne pomeni, da so se morali zimskemu spanju predati tudi motoristi. “Na začetku sezone se moramo zavedati, da nimamo enake motoristične kondicije, kot na koncu prejšnje sezone, ko smo že prevozili več tisoč kilometrov. Glede na to, da vožnja z motornim kolesom zahteva popolno psihofizično prisotnost in občutek, bodimo na to ob začetku sezone še posebej pozorni. Pri vožnji enostavno ne smemo delati napak, saj je že najmanjša napaka lahko usodna,” pravi Safran.

Predlaga, da na začetku sezone motoristi izbirajo krajše izlete z večkratnimi postanki. Ne glede na dolžino vožnje, pa ne smejo pozabiti na primerno zaščitno obleko. Ta naj bo kričečih barv, ker so vidne in vse druge udeležence opozarjajo na njihovo prisotnost v prometu, pri tem pa naj tega ne izkoriščajo. Svetuje ustrezno skrb za čelado, saj je to bistvenega pomena za dobro zaščito in tudi za uporabo.

Na cesti pozorno in previdno

Motoristi lahko vse do poletja na cestah pričakujejo pesek, prah z ostanki soljenj, v višje ležečih predelih pa še morebitne ostanke snega ob cesti. Ceste so tudi polne zalivk, razpok, udarnih lukenj, rezkanega asfalta in podobno, vse to pa so lahko po njegovem mnenju pasti za motoriste.

Ker so se vozniki avtomobilov in drugi udeleženci v prometu čez zimo odvadili motoristov na cestah, je treba biti na začetku sezone po njegovem mnenju še toliko bolj pozoren in previden.

“Torej, četudi se z motorjem odpeljemo ‘samo na kavo’, poskrbimo za ustrezno pripravo motorja, zaščitno obleko, bodimo pozorni in osredotočeni na vožnjo ter druge udeležence v prometu in upoštevajmo predpise, saj je največ hudih prometnih nesreč ravno v domačem kraju,” še dodaja Safran.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.