22:57, čet, 25. Apr

Predlog prepovedi kajenja v večstanovanjskih stavbah: “Zaradi konstantnega kajenja ne morem koristiti balkona, niti imeti odprtih balkonskih vrat”





Na spletni strani predlagam vladi je Uroš Kocka predlagal: “Predlagam prepoved kajenja v večstanovanjskih stavbah.”

V nadaljevanju je pojasnil svojo težavo: “Zaradi konstantnega kajenja ne morem koristiti balkona niti imeti odprtih balkonskih vrat. Si predstavljate, da kupite drago stanovanje in vam smrad kajenja is spodnjega nadstropja onemogoča normalno bivanje!”

Seveda razumem kako težko se je odvaditi kajenja, a le ti s svojim kajenjem ne zakajajo svojih stanovanj temveč stanovanje nad njim!

Odziv Ministrstva za zdravje

Na njegov predlog so se odzvali tudi na ministrstvu za zdravje: “Pravila glede kajenja v večstanovanjskih stavbah lahko lastniki uredijo deloma v okviru hišnega reda. Lastniki lahko sprejmejo hišni red, s katerim določijo pravice in obveznosti uporabnikov posameznih delov stavbe z namenom, da se zagotovijo pogoji za nemoteno uporabo teh delov, zavaruje varnost in red ter zagotovi mir in čistoča v stavbi, tako da se z njim določijo temeljna pravila sosedskega sožitja.”

V Sloveniji je trenutno, v skladu z Zakonom o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (UL RS, št. 9/17 in 29/17), prepovedano kajenje oz. uporaba tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov v prostorih, ki se ne štejejo za zaprte prostore, zgolj v primeru, če so le ti del pripadajočih funkcionalnih zemljišč objektov, v katerih se opravlja dejavnost vzgoje ali izobraževanja.

“Pri prepovedi kajenja na drugih zunanjih prostorih bomo v prihodnje sledili usmeritvam Svetovne zdravstvene organizacije, zakonodaji EU in priporočilom stroke, potrebna pa bo tudi širša družbena razprava,” so še zapisali.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.