01:18, ned, 7. Jul

Predlogu novele zakona o kmetijstvu zelena luč pristojnega odbora





Odbor DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je brez glasu proti podprl predlog novele zakona o kmetijstvu, s katerim se določa pravna podlaga za izvedbo zbiranja podatkov o ceni, količini in poreklu v verigi preskrbe s hrano. Sprejeli so tudi več koalicijskih dopolnil, o predlogu bo DZ glasoval na izredni seji v četrtek.

Kot je na seji odbora pojasnila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko, se bodo podatki zbirali pri vseh deležnikih v verigi preskrbe s hrano in bodo namenjeni analizi stanja ter pripravi morebitnih dodatnih ukrepov v okviru skupne kmetijske politike EU za bolj ciljno naravnane investicije.

Ukrep bo namenjen tudi pripravi podpor za najbolj perspektivne sektorje in v primeru ugotovitve nesorazmerij v verigi izvedbi ukrepov podpor za sektorje v težavah.

“S sprotnim spremljanjem gibanja cen, količin in porekla bo lahko ministrstvo na daljši rok vzpostavilo transparenten sistem nadzora dogajanja v prehranski verigi in lažje ciljno usmerjalo politiko razvoja prehranskih verig,” je podčrtala ministrica.

Po njenih besedah obveza za poročanje podatkov, ki bo zadela okoli 30 pridelovalcev, v skladu z odredbo, ki je bila sprejeta na podlagi zakona o kontroli cen, že velja od 1. julija. Ko bo novela zakona o kmetijstvu sprejeta, pa bodo začeli z usklajevanjem nove odredbe, ki bo nadomestila staro.

Z Agencijo RS za kmetijske trge so, kot je pojasnila, vzpostavili računalniški sistem za poročanje teh podatkov, za zavezance pa je sredi julija predvideno tudi izobraževanje o tem, katere podatke morajo poročati, navodila o tem pa so medtem že objavili.

Pravna podlaga za financiranje izvajanja letnih programov aktivnosti

Z drugo spremembo zakona pa se ureja pravna podlaga za financiranje izvajanja letnih programov aktivnosti kmetijskih, razvojnih in izobraževalnih organizacij Slovencev v zamejstvu, ki se nanašajo na kmetijstvo. Kot je pojasnila ministrica, bodo med drugim financirali strokovna svetovanja, usposabljanja na področju kmetijstva, strokovno literaturo, izvedbo strokovnih posvetov, ekskurzij in čezmejnih srečanj.

Kot je na današnji seji spomnil državni svetnik in predsednik komisije državnega sveta za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Branko Tomažič, člani omenjene komisije predlog novele zakona podpirajo. Pri tem opozarjajo, da samo spremljanje cen v verigi preskrbe s hrano dalo ne bo rešilo težav, če ob tem ne bodo sprejeti tudi ukrepi.

Podporo predlaganim spremembam zakona so izrazili tudi v Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije (KGZS). “Prav je, da se podatki v verigi preskrbe s hrano zbirajo in ustrezno obdelajo, da se lahko država potem tudi ustrezno odzove,” je na seji dejal predsednik KGZS Roman Žveglič.

Večjih pripomb na predlagana zakonske spremembe nimajo niti v Zadružni zvezi Sloveniji, je pa njihov predstavnik Matjaž Podmiljšak izrazil očitek, da v procesu snovanja zakona niso bili povabljeni k oddaji pripomb, kar pa je ministrica Šinko med razpravo zavrnila.

Izrazi podpore zakona so večinoma prihajali od opozicijskih in koalicijskih poslancev. Poslanec NSi Jožef Horvat je izpostavil, da je zanj bistveno to, katere dodatne naloge bodo spremembe zakona prinesle kmetom. “Če bo kmet dobil dodatno administrativno obremenitev in zato dobil nekaj več, nimam težav s tem zakonom, v nasprotnem primeru pa imam,” je poudaril.

Tomaž Lisec iz SDS pa je dejal, da ima kmet, ki je prvi in najbolj pomemben v verigi preskrbe s hrano, od te najmanj. Ob tem je izrazil upanje, da bo sistem spremljanja cen v praksi čim bolj zaživel ter da ne bomo “čez pol leta ugotavljali, da je to le administrativno breme za kmete”.

Poslanka Mateja Čalušić iz Gibanja Svoboda je izpostavila, da se kmet velikokrat sooča s težavo, da sam sebi težko določa ceno blaga, ki ga ponuja, pri čemer verjame, da bodo z novelo zakona dobili izhodišča, s pomočjo katerih se bodo tudi oni bistveno lažje organizirali.

Člani odbora za kmetijstvo so podprli tudi več dopolnil, s katerimi je koalicija poskušala nasloviti tudi nekatere pripombe zakonodajno-pravne službe DZ. O predlogu novele zakona bodo poslanci glasovali na četrtkovi izredni seji DZ.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.