14:49, tor, 16. Apr

Predsednica v DZ na posvetu za boljšo prihodnost živali





Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar se je na povabilo predsednice Državnega zbora Republike Slovenije Urške Klakočar Zupančič danes dopoldan udeležila posveta »Za boljšo prihodnost živali«. Predsednica republike je imela na posvetu nagovor.

Gre za drugega v seriji posvetov, ki jih Državni zbor organizira na pobudo predsednice Državnega zbora. Udeležujejo se ga predstavniki nevladnih organizacij, ki se ukvarjajo s področjem varstva in zaščite živali, ter najvišji predstavniki državnih organov, združenj občin v Sloveniji in drugih organov ter izobraževalnih institucij, ki so zadolženi (tudi) za to področje.

Ob predsednici DZ so se posveta udeležili tudi predsednik vlade Robert Golob in predsednik državnega sveta Marko Lotrič, ki je zbrane tudi nagovorili. Sodelovali pa so tudi predstavniki združenj občin v Sloveniji in drugih organov ter izobraževalnih institucij, ki so zadolženi za področje varstva in zaščite živali.

Gre sicer za drugega v seriji posvetov, ki jih DZ organizira na pobudo predsednice DZ Klakočar Zupančič. Oktobra lani so tako v DZ že pripravili posvet Za boljšo prihodnost otrok, na katerem so predstavili predloge za izboljšanje položaja predvsem otrok s posebnimi potrebami in njihovih staršev, letos pa naj bi še pripravili posvet o boju proti diskriminaciji v kakršnikoli obliki.

Dostojanstvo za vse

Predsednica RS je v govoru izpostavila dostojno ravnanje z živalmi: “Moje osnovno vodilo je načelo dostojanstva za vse, za vsakega posameznika, pa tudi okolja, ki nas obdaja. Na planetu ljudje nismo sami, temveč si ga delimo z vsemi živimi bitji, tudi z rastlinami in živalmi. Vplivi človeka na okolje in podnebje, posebno tisti, s katerimi že od industrijske dobe dalje najbolj škodljivo posegamo v naravno ravnovesje našega planeta, nosijo s seboj tudi veliko odgovornost ljudi, da ravnamo bolj odgovorno, da zmanjšujemo škodljive vplive in zaustavimo upadanje biotske raznovrstnosti.”

Dodala je, da so živali bile od nekdaj človekov sopotnik: “Kdor je kdaj imel živalskega prijatelja ve, kakšna posebna vez je to. Nikakor pa živali niso naše igračke, na katere bi lahko kar pozabili, ko se jih naveličamo, ali pa jih drugače trpinčili. Živali niso stvari, tudi naša zakonodaja je živali pripoznala kot čuteča bitja. Dovolite, da opozorim še na dejstvo, da je naš planet preobremenjen. Ne le z ljudmi, temveč tudi z vsemi antropogenimi dejavniki, preko katerih človek zaradi svojega delovanja onesnažuje okolje.”

“Tisti posameznik, ki ne mara svojega sočloveka, ne bo imel rad živali”

“Sobivanje z živalmi je zelo pomembna tema in zato je prav, da se danes začenja razprava o tem. Ocenjujem, da moramo dostojno ravnanje z živalmi vključiti tudi v kontekst sodobnih okoljskih izzivov. Zelo pozdravljam, da se te tematike lotevamo na vključujoč način. Samo z vsemi zainteresiranimi bomo lahko skupaj našli boljše in prijaznejše rešitve na izzive sodobnega časa, pri čemer mora politika v vlogi voditelja predvsem znati spodbuditi institucije, stroko, nevladnike, aktiviste in vse druge, k iskanju pravih rešitev in jim pri tem tudi prisluhniti. Tisti posameznik, ki ne mara svojega sočloveka, ne bo imel rad živali. In tisti posameznik, ki nima rad živali, me ne bo prepričal, da ima rad sočloveka. Naj vas tudi ta misel vodi skozi današnjo razpravo,” še zaključi predsednica.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.