14:50, tor, 23. Apr

Predsednik vlade gostil srečanje županj in županov slovenskih občin





Pogovorov o aktualnih temah so se na Brdu pri Kranju udeležili tudi ministrice in ministri Vlade Republike Slovenije. “Samo sodelovanje lokalnih skupnosti in vlade lahko daje rezultate, od katerih bodo imeli največ ljudje,” je po srečanju poudaril premier.

V razpravi so se udeleženci dotaknili aktualnih zadev in podali nekaj konkretnih pobud. Med drugim so pozdravili hitro pomoč vlade po naravnih nesrečah, ki smo jim bili priča v zadnjem letu. Predstavniki vlade so županje in župane seznanili s tem, da je vlada odpravila vse ovire za začetek črpanja 3,26 milijarde evrov iz nove finančne perspektive. Zaradi sprejetih poenostavitev se bodo sredstva lahko hitreje vrnila v občinske proračune.

Letos dviga povprečnine ne bo

Glede vprašanja financiranja občin oziroma višine povprečnine je premier povedal, da letos dviga povprečnine ne bo, za prihodnje leto pa se bodo pogovarjali v okviru pogajanj o proračunu. “Tekom teh pogajanj je dovolj časa in prostora, da se predstavniki lokalnih oblasti in vlade usedemo in naslovimo vprašanje povprečnine za prihodnje leto,” je dejal dr. Golob. Ob tem je dodal, da niso ničesar obljubili. “Imamo pa iskren namen, da se o tem spoštljivo pogovarjamo in najdemo rešitve, s katerimi bomo na koncu vsi zadovoljni.”

Vlada bo povečane stroške in podražitve občin letos kompenzirala posamično glede na izračune. Kot je izpostavil predsednik vlade, bodo pod okriljem ministrstva za javno upravo pogovori o kompenzacijah zaključeni še ta mesec. Napovedal je, da je treba te stroške najprej ugotoviti in nato zanje zagotoviti sredstva. Šlo bo za podoben princip, kot denimo v primeru intervencij pri plazovih.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.