16:37, sre, 24. Jul

Predsedniški kandidat Miha Kordiš v Mariboru v podporo javnemu zdravstvu

Predsedniški kandidat Levice Miha Kordiš je včeraj obiskal Maribor ter se srečal s številnimi prebivalkami in prebivalci.

V sklopu obiska je pred UKC Maribor skupaj z zaposleno v drugi največji slovenski javni zdravstveni ustanovi podal izjavo za javnost v podporo javnemu zdravstvu. Po njegovih besedah se mora predsednik države zavzeti za kvalitetno javno zdravstvo in za dostojno plačilo za vse zaposlene, tako v zdravstvu kot v drugih dejavnostih.

Zgodba Maribora je zgodba cele Slovenije

Miha Kordiš si je za prvi obisk v sklopu predsedniške kampanje izbral Maribor. Zgodba Maribora je po njegovih besedah namreč zgodba celotne Slovenije v zadnjih treh desetletjih.

Miha Kordiš: “Maribor je bil svoj čas cvetoče industrijsko mesto z visoko ravnjo zaposlenosti in blaginje za vse. Potem je pa prišel kapitalizem – in fabrike so odšle. Delovni ljudje so ostali brez prihodnosti in brez glasu; mesto je ostalo zapostavljeno. Posledice ostajajo do danes. Naloga predsednika je, da spregovori za delovne ljudi, ki so bili glasu oropani. Za trgovko na minimalni plači, za industrijskega delavca, ki mu grozijo z odpovedjo. Za izgorelo medicinsko sestro. Za mladega prekarca, ki išče stanovanje. Želim biti predsednik, ki se postavi za delovne ljudi, ki so bili glasu oropani.”

V Mariboru se je Miha Kordiš skupaj s tovariši in tovarišicami iz lokalnega odbora Levica Maribor ter aktivistkami in aktivisti iz vse Slovenije sprehodil po ključnih točkah v mestu ter prisluhnil težavam prebivalk in prebivalcev Maribora. Na mariborski tržnici se je pogovarjal z branjevci in obiskovalci, ki so mu predstavili problematiko draginjske in energetske krize, ki jo čutijo vsakodnevno.

Naloga predsednika je, da se postavi za javni zdravstveni sistem

Nato so se članice in člani Levice ter aktivisti in aktivistke odpravili pred UKC Maribor, kjer sta Miha Kordiš in Ariana Jakopec v izjavi za javnost spregovorila o problematiki javnega zdravstvenega sistema v Sloveniji.

Miha Kordiš: “V Sloveniji se je treba zavzeti za javno zdravstvo, za obravnavo pacientov kot človekovo pravico. Pri nas smo ponosni na javni zdravstveni sistem, ki pa je žal že desetletja tarča privatizacijskih napadov. Vemo, kako težko je upokojencu z nizko pokojnino plačevati visoke položnice za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, dobički iz katerega se stekajo v žepe komercialnih zdravstvenih zavarovalnic. Vsi tudi poznamo primere znancev ali družinskih članov, ki so prišli k zdravniku in dobili na mizo ponudbo: lahko čakaš v dolgi vrsti v javnem zdravstvenem sistemu ali pa plačaš iz svojega žepa in prideš na vrsto jutri, po možnosti v isti ambulanti in pri istem zdravniku. Naloga predsednika je, da se jasno postavi za obrambo javnega zdravstvenega sistema.”

Ariana Jakopec, ki je zaposlena v UKC Maribor, je predstavila svojo zgodbo: “Že 38 let delam kot kuharica v UKC Maribor. Moja osnovna plača ne dosega niti minimalne plače. V tem času sem delala več kot tisoč vikendov in praznikov ter zamudila velik del odraščanja svojih otrok. Pred nekaj leti bi lahko nehala delati za vikende, a bi bila moja plača brez dodatkov tako nizka, da moja družina ne bi mogla preživeti čez mesec.”

Miha Kordiš se je zato dotaknil tudi problematike dostojnega plačila v zdravstvu in drugih dejavnostih: “Obravnava sistemov ni izključni problem javnega zdravstvenega sistema. Tako kot v drugih družbenih sistemih tudi v javnem zdravstvu dela kopica ljudi, brez katerih v tej državi ne bi zmogli, pa so plačani slabo, veliko preslabo. Govorimo o medicinskih sestrah, bolničarjih, tehničnih profilih, brez katerih bolnišnice ravno tako ne bi delovale. Njihove slabe plače so prav tako točka, na kateri mora predsednik države spregovoriti, če želi biti glas ljudi.”

Predsedniški kandidat je ob tem opozoril na to, da je nujno treba spremeniti plačni sistem v javnem sektorju na način, da bo najnižja osnovna plača izenačena z minimalno plačo.

V naslednjih tednih bo Miha Kordiš skupaj z aktivisti in aktivistkami obiskal kraje po vsej Sloveniji, se sestal s predstavniki različnih družbenih skupin in se postavil za malega človeka, za delovne ljudi, za tiste, katerih glas v tej družbi ni slišan.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.