00:15, pet, 29. Mar

Predstavili različne možnosti blockchain tehnologije v turizmu





V Noordung Centru v Vitanju, je v četrtek, 1. marca potekala prva konferenca o uporabi blockchain tehnologije v turizmu. Z video nagovorom sta jo odprla evropski poslanec Franc Bogovič in državni sekretar Tadej Slapnik.

19_videonagovor_državni sekretar_Tadej Slapnik_preview

Govorci so predstavili različne možnosti uporabe blockchain tehnologije v turizmu, prednosti, slabosti, ovire in vizije kaj vse bi lahko omogočala. Okoli sto zbranim gostom so predstavili tudi projekte, ki se po vsem svetu v turističnem sektorju že izvajajo na podlagi blockchain tehnologije in rešujejo konkretne probleme. “Blockchain je ena izmed tehnologij prihodnosti, ki lahko tudi Slovenijo postavi na vrh tehnološko najbolj razvitih držav. Zato je Noordung center z veseljem gostil prvo Blockchain Tourism Conference in prispeval k združevanju akterjev turističnega sektorja in start-up projektov, ki pripravljajo nove rešitve za turizem na podlagi blockchain tehnologije,” je dejala Nena Dokuzov, direktorica Noordung Centra.

15_nastop Martin Korošec, organizator konference_preview

Trg današnje turistične industrije je oligopolen. Nekaj velikih posrednikov med turisti in turističnimi ponudniki obvladuje trg, določa cene, ohranja visoke provizije, z agresivnim marketingom preprečuje vstop konkurence. Hkrati pridobivajo visoke prihodke tudi na račun vsebine, ki jo brezplačno ustvarjajo turisti – npr. komentarji in ocene turističnih ponudnikov. Zanesljivost, varnost, zaupanje, odstranitev posrednikov in decentraliziran poslovni model pa so ene od glavnih prednosti blockchain tehnologije in ponujajo možnost za ustvarjanje drugačne resničnosti v turizmu. “Turisti bodo z novimi rešitvami, ki jih omogoča blockchain tehnologija, na boljšem. Nočitve, polete in druge turistične storitve bodo lahko turisti kupili neposredno od ponudnikov, provizije bodo praktično ničelne, proces nakupa in transakcije bodo hitrejše in varnejše, na trgu bo lahko vstopalo in delovalo večje število inovativnih ponudnikov. Primer Arube, ki svoje hotele predstavlja na blockchain platformi in pomembnega turističnega igralca, TUI, ki je zgradil zasebno blockchain omrežje za projekt BedSwap za izmenjavo postelj, pa kažeta, da je blockchain v turizmu dejansko že v praktični uporabi,” je razložil Martin Korošec, organizator Blockchain Tourism Conference.

Govorci z leve proti desni: Jure Arnuš (ORS), Martin Pečar (Blockchain ThinkThank), Martin Korošec (Rdeča Oranža, organizator), Roberta Filipič, Andrej Kline (Motogram), Milan Gabor (Viris), Rok Gornik (SunContract), Žiga Lukša (Futourist)
Govorci z leve proti desni: Jure Arnuš (ORS), Martin Pečar (Blockchain ThinkThank), Martin Korošec (Rdeča Oranža, organizator), Roberta Filipič, Andrej Kline (Motogram), Milan Gabor (Viris), Rok Gornik (SunContract), Žiga Lukša (Futourist)

 

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.