05:27, ned, 7. Jul

Predviden precejšen dvig stroškov domov za starejše, bodo podaljšali ukrep proračunskega sofinanciranja stroškov?





Poslanci bodo 6. julija na izredni seji obravnavali predlog sprememb zakona o nujnih ukrepih za povečanje prihodkov upokojencev in omejitev dviga oskrbnin na področju socialnega varstva, je sklenil kolegij predsednice DZ. Predlog, s katerim bi podaljšali ukrep proračunskega sofinanciranja stroškov storitev domov za starejše, so pripravili v SDS.

S spremembami zakona želijo v SDS preprečiti občuten dvig oskrbnin in s tem dodatne finančne stiske uporabnikov. Z omenjenim zakonom je namreč država domovom za starejše iz proračuna subvencionirala del stroškov, dvig oskrbnin pa omejila na največ 4,5 odstotka. A se ukrepi iz interventnega zakona iztečejo konec junija. V SDS zato predlagajo podaljšanje ukrepa proračunskega sofinanciranja in zagotovitev dodatnih sredstev za sofinanciranje stroškov storitev izvajalcem na področju socialnega varstva do konca leta 2023.

Medtem so predlog novega interventnega zakona, ki bi prav tako prinesel podaljšanje sofinanciranja stroškov domov za starejše pripravili tudi na ministrstvu za solidarno prihodnost in ga v začetku tedna poslali v medresorsko usklajevanje. Kot so sporočili, je predlog zakona usklajen s predstavniki strokovne javnosti in civilne družbe, čaka pa ga še končna uskladitev z ministrstvom za finance.

Ob tem so poudarili, da pa želijo dolgoročno sistemsko rešitev doseči z zakonom o dolgotrajni oskrbi. Če bo predlog zakona sprejet v obliki, kot ga predlagajo, bo za vse upravičence socialni del oskrbe po novem krit iz javnih sredstev. Zakon pa zagotavlja tako financiranje dodatnih stroškov dela za izvajalce storitev dolgotrajne oskrbe v instituciji (do konca 2025), kot tudi za izvajalce storitev dolgotrajne oskrbe na domu (do 2024), so še navedli.

Kolegij predsednice DZ je sicer na današnji seji, na kateri so se dogovorili o sklicu omenjene izredne seje DZ, potrdil tudi predlog za obravnavo predloga sprememb zakona o verski svobodi po skrajšanem postopku.

S predlaganimi spremembami namerava vlada delež državnega nadomestila za plačilo prispevkov verskih uslužbencev z zdajšnjih 100 znižati na 60 odstotkov. Predlog sicer nadomestilo z zdajšnjih 48 viša na 60 odstotkov, a ker hkrati ukinja uredbo, se bo nadomestilo realno zmanjšalo.

Obravnavo zakona po skrajšanem postopku so sicer podprli v koalicijskih poslanskih skupinah, nasprotovali pa so ji v opozicijskih. Vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj pa je ob tem vladi še očital, da ob zamujanju s številnimi napovedanimi reformami odpira fronto proti verskim uslužbencem.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.