12:41, pet, 19. Apr

Presenečenje: S številko 46 Hrobat najboljši Slovenec v Kitzbühelu, Kline v vlogi gledalca





Norvežan Aleksander Aamodt Kilde je zmagovalec smuka za svetovni pokal alpskih smučarjev v Kitzbühelu. Na skrajšani progi z rezervnega starta nad Mišnico je z zaostankom 42 stotink sekunde tako kot lani drugo mesto osvojil 41-letni francoski veteran Johan Clarey. Oba Slovenca sta končala v top 30. Miha Hrobat na 20., Martin Čater pa na 22. mestu.

Na tretjem mestu še eno francosko presenečenje, s številko 43 je izjemen podvig uspel Blaiseu Giezendannerju, ki je za štiri stotinke sekunde na četrto mesto potisnil Avstrijca Matthiasa Mayerja (+0,67). Kilde je postal komaj četrti Norvežan z zmago na smukih v Kitzbühelu, po Kjetilu Jansrudu (2015), Lasseju Kjusu (1999, 2004) in Atleju Skaardalu (1990).

Vpisal je šesto smukaško zmago v svetovnem pokalu, ostalih šest ima v superveleslalomih. To je še šesta zmaga za 29-letnega Norvežana v tej zimi. S tretjo smukaško zmago je prevzel tudi vodstvo v smukaškem seštevku zime.

Rdečo majico vodilnega smukača je po povsem ponesrečenem prvem od dveh smukov s Petelinjega grebena moral sleči Italijan Dominik Paris, ki je tekmo končal na 27. mestu. Paris je celo zdrsnil na peto mesto smukaškega seštevka.

Oba Slovenca med dobitniki točk

Švicar Marco Odermatt, ki je smuk v Kitzbühelu prvič končal na petem mestu, je s 1120 točkami obdržal mesto vodilnega v seštevku zime. Kilde na drugem mestu zaostaja 335 točk. Oba slovenska predstavnika na današnji tekmi sta se uvrstila v najboljšo trideseterico. Oba sta postavila najboljša smukaška izida na smukih v Kitzbühelu.

Čater, ki je nastopil s startno številko osem, je bil pred tem dvakrat 26. Hrobat, ki je nastopil s številko 46, je za natanko desetinko prehitel Čatra ter vpisal svojo drugo najboljšo uvrstitev na smukih za svetovni pokal nasploh. Na smuku v Bormiu je bil pred tem 18. V Kitzbühelu je bil pred dvema letoma 19. na superveleslalomu.

Tretji Slovenec na tem avstrijskem prizorišču Boštjan Kline, ki je preživel noč v bolnišnici zaradi suma zastrupitve s hrano, se še ne počuti dobro in je ostal v reprezentančnem hotelu. Odločitev o startu na nedeljskem smuku bo znana pred tekmo.

Po spremembi programa bo slalom namesto v nedeljo v soboto, ko je pričakovati močnejše sneženje. Nagradni sklad tekmovanja za 82. pokal Hahnenkamm letos znaša rekordnih okroglih milijon evrov, zmagovalec smuka bo prejel 100.000 evrov, na obeh smukih pa bo denarno nagrado v višini 1000 evrov prejel tudi uvrščeni na 45. mesto. Tudi zmagovalec sobotnega slaloma bo prejel nagrado 100.000 evrov.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.