19:16, pet, 5. Jul

Prevolnik Rupel: Na ministrstvu za zdravje bomo nadaljevali delo, ki smo ga zastavili





Nova ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je za medije po imenovanju v DZ poudarila, da bodo na ministrstvu za zdravje nadaljevali zastavljeno delo, v zadnjih treh mesecih je namreč opravljala funkcijo državne sekretarke. Povedala je, da na ministrstvu za zdravje med drugim pripravljajo interventni zakon s številnimi ukrepi.

Prevolnik Rupel se je poslancem DZ in predsedniku vlade Robertu Golobu uvodoma zahvalila za zaupanje in priložnost. “Komaj čakam, da v tej novi vlogi začnem s svojo ekipo in z vsemi sodelavci ter tudi z vsemi deležniki na področju zdravstva. Verjamem, da bomo dosegli marsikaj pozitivnega,” je dejala.

Poudarila je, da si bo prizadevala za večjo dostopnost vseh prebivalk in prebivalcev Slovenije do zdravstvenih storitev, ki morajo biti kakovostne in varne, pri tem pa bodo morali nasloviti tudi košarico pravic.

Na vprašanje glede svoje ekipe je odgovorila, da je državne sekretarje že izbrala, in sicer po strokovnosti. Vsak prinaša dodatna znanja z nekega področja, je dodala.

Poleg Marjana Pintarja, ki ostajaj državni sekretar, bosta državna sekretarja še specialistka družinske medicine Eva Vodnik in Denis Kordež, ki je trenutno namestnik in pomočnik direktorja Zdravstvenega doma Litija.

Na vprašanje, kako bodo na ministrstvu reševali napoved Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), da bodo v prihodnjem letu samo zaradi preoblikovanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja beležili primanjkljaj v višini skoraj 140 milijonov evrov, je odgovorila, da vprašanje glede obveznega zdravstvenega prispevka še ni razčiščeno in se ga bodo “res lotili, ker ni več veliko časa, da uredijo zadevo”.

Napovedala je, da bodo vprašanje naslovili z ministrstvom za finance in dodala, da verjame, da bodo prišli do neke rešitve. Primanjkljaj ZZZS pa da bodo v naslednjem letu krili iz proračunskih sredstev, je napovedala.

Na vprašanje, glede interventnega zakona, o katerem je govorila na torkovi predstavitvi pred odborom DZ za zdravstvo, je povedala, da bo rešitev v zakonu kar precej, bo pa novi interventni zakon posegel tudi v obstoječi zakon o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema, sprejet v času ministra Danijela Bešiča Loredana, in nekatere druge zakone.

Premier Robert Golob je po izvolitvi nove ministrice za zdravje poudaril, da zdravstvo ostaja glavna prioriteta vlade. “To želim ponoviti znova in znova. Ne zato, ker v to ne bi verjeli, ampak ker je bil to tudi eden od pogojev, ki mi jih je ministrica postavila, da je sprejela to funkcijo, in ta pogoj sem tudi brez pomislekov sprejel,” je zatrdil premier.

Da je Prevolnik Rupel celotno poklicno pot delovala na področju financiranja in kakovosti javnega zdravstva, ga navdaja z zaupanjem, da bo ministrica kos izzivom, ki so pred njo, je dejal.

“Izzivi niso majhni, kopičili so se 30 let, žal se jih v preteklosti niso želeli korenito lotiti. Verjamem, da je prav skozi dostopno javno zdravstvo na eni strani in kakovost teh istih storitev možno doseči to, kar si vsi želimo: da bi ljudje imeli svojega osebnega zdravnika, da bi čim manj ali nič čakali na svoje prve preglede, posege in storitve v javnem zdravstvu in da bodo ti kakovostni,” je naštel Golob.

Ob tem je še poudaril, da to ni zgolj program ministrice, temveč celotne vlade in zatrdil, da bodo storili vse, da bodo vse napovedane spremembe kot tudi reformo izpeljali v tem mandatu.

DZ je z 48 glasovi za in 17 proti Valentino Prevolnik Rupel na popoldanski izredni seji imenoval za ministrico za zdravje. Na tej funkciji bo nasledila Danijela Bešiča Loredana, ki je julija odstopil.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.