04:17, ned, 28. Jul

Pričetek jesenske akcije zbiranja nevarnih odpadkov





V ponedeljek, 14. septembra, bodo na pot po mestnih četrteh in krajevnih skupnostih Mestne občine Maribor poslali pomično zbiralnico nevarnih odpadkov. Vanjo lahko vsi, ki so vključeni v sistem ravnanja z odpadki, predajo nevarne odpadke, ki nastajajo v gospodinjstvih – baterije, zdravila, topila, barve, odpadna olja, kozmetiko s pretečenim rokom uporabe in podobno.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Tovrstno akcijo izvedejo dvakrat letno, za njihove uporabnike pa je predaja nevarnih odpadkov v pomično zbiralnico brezplačna.

Lani so v spomladanski in jesenski akciji zbrali slabih 48 ton nevarnih odpadkov, kar kaže na precejšnjo količino te vrste odpadkov, ki nastajajo v vsakem domu. Nevarni odpadki pomenijo grožnjo okolju, zato moramo z njimi ravnati odgovorno.

Liter odpadnega olja, ki ga zlijemo v odtok, lahko onesnaži do 1.000 litrov pitne vode, to pa je količina, ki jo povprečni Evropejec porabi v petih dneh. Prav zaradi tega so se lotili organiziranega zbiranja odpadnih jedilnih olj iz gospodinjstev, v katerem za vsak zbran liter stanovalcem bloka podarijo 10 centov, ki jih obračunajo kot dobropis pri strošku ravnanja z odpadki.

foto: STA
foto: STA

Baterije delno reciklirajo, saj odstranijo plastiko in kovine, ki jih uporabijo za izdelavo nove baterije. Na tak način ohranjajo naravne vire, ki so omejeni, poskrbijo pa za zaključen krog ravnanja z odpadki, v katerem se odpadki vračajo v procese v obliki sekundarnih surovin. Zato je ločevanje pomembno.

Nevarne odpadke lahko njihovi uporabniki vse leto predajajo na zbirnih centrih, kjer sprejemajo vse vrste odpadkov. Predaja na zbirne centre je za večino vrst odpadkov brezplačna, saj je njihovo ravnanje že vključeno v ceno, ki jo uporabnik poravna z mesečno položnico. Prav tako je v ceno vključena tudi predaja nevarnih odpadkov v pomično zbiralnico, ki bo na poti po Mariboru do konca oktobra.

Sicer pa v ponedeljek, 14. septembra, pričnejo tudi s projektom označevanja posod, o katerem smo že obveščali. Čeprav so sprva predvidevali, da bodo posode pričeli označevati v Lovrencu na Pohorju, bodo pričeli v Kungoti. Sicer pa bodo o točnih datumih nameščanja čipov in nalepk njihovi uporabniki, obveščeni z obvestili v lastne poštne nabiralnike.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.