16:48, sre, 24. Apr

Prihaja velika sprememba na poštah





Do konca julija bo konec plačevanja izjemno visokih provizij pri plačilu s kartico na poštah, izjema ostajajo pogodbene pošte.

Po poročanju spletnega portala Žurnal24.si nedavno še na približno dveh tretjinah pošt ni bilo mogoče plačati s kartico, oziroma, kot so zapisali, je v praksi bilo mogoče, “se je pa takšno plačilo smatralo kot storitev dviga gotovine prek POS terminala, čeprav stranka gotovine ni videla.” Kot še poroča prej omenjeni spletni portal, je matična banka oziroma izdajatelj kartic Maestro, Mastercard, Diners, Visa in Karanta je lastniku kartice zaračunala provizijo, po njihovem ceniku.

“Pred leti smo tako poročali o bralcu, ki je ob plačilu 1,64 evra plačal 12 evrov provizije ali pa o primeru, ko je nekdo plačal 42 znamk in 17 evrov provizije.  Na Pošti Slovenije so stranke na to opozarjali z obvestili in nalepkami na poštnih okencih, a redko kdo je ta opozorila bral in jih razumel. Položaj je bil še nekoliko bolj zapleten, ker je bilo na nekaterih poštah možno tudi običajno plačilo s kartico brez plačila provizije,” piše Žurnal24.si.

 “Pošta Slovenije bo do konca meseca julija 2022 brezgotovinsko plačilo (plačilo s kartico) blaga in storitev ter odkupnin omogočala na vseh poštah (razen na pogodbenih poštah) ter pri pismonošah, ki dostavljajo paketne pošiljke,” so za prej omenjeni medij potrdili na Pošti Slovenije.  Ob tem so še zapisali, da dodajajo dodatne pošte oziroma poštna okenca in pismonoše, ki dostavljajo paketne pošiljke, v možnost plačevanja s karticami, saj si želijo, da brezgotovinsko plačilo blaga, storitev in odkupnih zneskov pošiljk omogočijo čim več uporabnikom. “Brezgotovinsko plačilo (plačilo s kartico) blaga in storitev ter odkupnin bo najprej omogočeno na vseh poštah ter pri pismonošah, ki dostavljajo paketne pošiljke, v nadaljevanju pa tudi na pogodbenih poštah. V primeru, ko pismonoša dostavlja pisemske in paketne pošiljke (kjer dostavlja večje število paketov), bo prav tako opremljen s POS terminalom oziroma bo pri njem mogoče brezgotovinsko plačilo (plačilo s kartico) blaga in storitev ter odkupnin,” še piše prej omenjeni medij.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.