13:25, sob, 20. Apr

Prijatelji združili moči, prenovili bodo zaprt Razgledni stolp na Pohorju, ker občina nima denarja





Pred dvema letoma se je zaprl razgledni stolp na Mariborskem Pohorju. Občina, zaradi primanjkovanja sredstev, stolpa ne more obnoviti, zato je 13 posameznikov, ki so ljubitelji športa in pohorske narave, pričelo s prenovo stolpa. Poimenovali so se Športno društvo 13, poročajo v Večeru.

Mariborski župan Saša Arsenovič in vodja projekta Izboljšajmo Maribor Neva Pipan sta že lani ob obnovi cerkve sv. Bolfenka na Pohorju napovedala, da se bo do naslednjega leta obnovil tudi razgledni stolp. Ta je pa še vedno zaprt in sledi o obnovi ni. Takrat je trinajst prijateljev ustanovilo Športno društvo 13. Gre za ljubitelje narave, športa in Pohorja na splošno, so zapisali v Večeru.

“Začetek društva seže v skupino prijateljev, ki zelo radi hodimo s turnimi smučmi. Delno je ta pobuda tudi posledica karantenskega zapiranja smučišč, ko vlečnice v času zimske sezone niso delovale. Takrat je bila naša zelo pogosta destinacija vzpona s turnimi smučmi stolp na Pohorju,” je za Večer povedal Dušan Lesjak, eden izmed ustanovnih članov društva.

Stolp je bil v preteklosti pogosto končna točka naših tur. Tam smo radi popili čaj, tudi čaj z rumom. Potem pa se je stolp zaprl. Na vzponih smo pogrešali ta postanek. Beseda je dala besedo in odločili smo se za obnovo stolpa,” za Večer razlaga Matjaž Andric, predsednik društva.

Sodelovanje z občino

Kljub temu da mariborska občina nima sredstev za prenovo stolpa, so člane društva pri njihovem delu podprli. Tam so jim tudi dali povod za ustanovitev društva. Andric pa pojasni: “Z občino smo se dogovorili, da bomo obnovo stolpa pripeljali do točke, da bo stolp možno znova odpreti. Projektno nalogo bomo po posvetovanju z občino oblikovali tako, da ne bo izključevala možnosti kasnejše nadgraditve ali postavitve še kake vsebine v neposredni bližini.” Sodelovanje z Mestno občino Maribor po besedah predstavnikov društva poteka gladko.

Na društvu se pred vsakim posegom v stolp posvetujejo z občino, nato pridobijo soglasje, strani sta dogovorjeni za periodične sestanke vsake tri mesece oziroma pogosteje, če bi bilo treba, so zapisali v Večeru.

Obnovo želimo začeti čim prej, osebno pa dvomim, da bomo v letošnjem letu na osnovi naših aktivnosti dela že lahko zaključili. Letos bi lahko eventualno začeli izvajati nekatera dela,” predvideva predsednik društva. Člani v društvu pravijo, da omejevanje dostopa na stolp po obnovi, ni njihova želja, prav tako pobiranje vstopnine ni njihova domena, temveč gre za odločitev upravitelja. Po obnovi bo upravitelj postalo občinsko podjetje Šport Maribor.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.