22:12, pet, 19. Apr

Priljubljeno podjetje danes začenja vročati odpovedi po zaprtju proizvodnje





V kidričevskem Talumu bodo zaradi ustavitve proizvodnje aluminija danes začeli s prvimi vročanji odpovedi pogodb o zaposlitvi. Kot so povedali za STA, bodo odpovedi vročili večjemu delu sodelavcev s seznama programa presežnih delavcev, preostalim jih bodo vročili do konca leta.

V Talumu so sredi marca pripravili program presežnih delavcev, v katerega je vključenih 189 zaposlenih. Medtem ko bodo 69 zaposlenim ponudili sklenitev nove pogodbe o zaposlitvi znotraj skupine, jih bo 120 prejelo odpoved iz poslovnih razlogov. Ob tem bodo odpovedi vročili še osmim sodelavcem iz odvisnih družb Ekotal in Talum Inštitut.

Kot so še pojasnili, so s ptujsko območno službo zavoda za zaposlovanje v stalnem stiku in z njo usklajujejo vse aktivnosti, sicer pa bodo vročanja odpovedi potekala brez prisotnosti predstavnikov zavoda.

Program presežnih delavcev so potrdili tudi sindikat in drugi organi zaposlenih, v njem pa so v skladu z dogovorom kot temeljni kriterij upoštevali skupno delovno dobo delavcev, ki jim bodo zagotovili pravice in finančno varnost v skladu z zakonom o delovnih razmerjih in zakonom, ki ureja pravice iz naslova brezposelnosti.

Z zaustavitvijo elektroliznih celic se je v Talumu zaključila skoraj sedem desetletij dolga tradicija proizvodnje aluminija. Ustavitev so izvedli nadzorovano, pri čemer bodo vse naprave ustrezno konzervirali tako, da jih bo v prihodnje vsaj še polovico mogoče ponovno zagnati.

Ob napovedi zaprtja proizvodnje so poudarili, da za slednji niti v Sloveniji niti v Evropi ta trenutek ni primernih ekonomskih pogojev. Zmanjševanje števila delujočih elektroliznih celic jim je tudi izrazito poslabšalo učinkovitost procesa proizvodnje primarnega aluminija.

V podjetju se zato usmerjajo v programe, s katerimi dosegajo visoko dodano vrednost in imajo kupce, kamor sodijo predvsem programi livarstva, rondelic in toplotnih prenosnikov. Najbolj intenzivno trenutno delajo na izgradnji nove tovarne za rondelice, ki jo bodo umestili v proste zmogljivosti njihove livarne, podjetje pa še naprej daje delo več kot 1300 delavcem.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.