01:26, pet, 26. Apr

Primož Roglič po drugem mestu v zadnji etapi do skupne zmage na dirki po Kataloniji





Slovenski kolesarski as Primož Roglič (Jumbo-Visma) je skupni zmagovalec dirke po Kataloniji. V zadnji etapi po Barceloni (136 km) je zasedel drugo mesto in ohranil šest sekund prednosti pred edinim pravim tekmecem in zmagovalcem današnje etape, Belgijcem Remcom Evenepoelom (Soudal-Quick Step).

Triintridesetletni Kisovčan je tudi v zadnji etapi ves čas sledil deset let mlajšemu tekmecu. Ta je večkrat poskušal z napadi, a se ni otresel trikratnega zmagovalca dirke po Španiji.

Sprva je bil z njima še na koncu v skupnem seštevku četrtouvrščeni Španec Marc Soler (UAE Team Emirates), a ob zadnjih dveh prečkanjih klanca na Montjuic ni zdržal predvsem Evenepoelovega ritma.

Svetovni prvak lani iz Wollongonga je ob koncu sprintal in zasedel prvo mesto, Roglič pa se ni podal v boj za etapno zmago in se zadovoljil s skupnim slavjem. Tretji je ciljno črto prečkal Soler z zaostankom 53 sekund, skupno pa je bil tretji njegov moštveni kolega, Portugalec Joao Almeida.

To je bila že 23. zmaga na španskih tleh za Rogliča, šesta v skupnem seštevku. Pred tem je bil trikrat najboljši na Vuelti (2019, 2020, 2021) in dvakrat na dirki po Baskiji (2018, 2021).

Skupno je Roglič zdaj pri 72 zmagah v karieri, od tega jih je sedem dosegel v tem letu. Skupno je pri 18 zmagah na večdnevnih dirkah, kar ga med aktivnimi tekmovalci uvršča na drugo mesto za Kolumbijcem Nairom Quintano (20).

V prvem delu etape pravih presenečenj ni bilo, v ospredju je bilo devet ubežnikov, ki pa niso bili nevarni za skupni seštevek in jih je glavnina v prvem krogu po Barceloni ujela. Na krožnem delu trase je ritem narekovalo Evenepoelovo moštvo, kolesarji pa so morali šestkrat premagati klanec na Montjuic (0,8 km/10,5 %).

Evenepoel je pred tretjim prečkanjem Montjuica prvič napadel, sledil pa mu je Roglič. Na spustu se jima je pridružil Soler. Belgijec je znova želel, da bi tudi Slovenec in Španec narekovala ritem, a mu pri tem na nejevoljo 23-letnega Belgijca večkrat nista ustregla.

Ko je Evenepoel spoznal, da se Slovenca ne bo otresel, ni več napadal, ciljno črto pa je prečkal pred svojim prihajajočim tekmecem na dirki po Italiji. Ta se bo začela 6. maja.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.