19:07, čet, 28. Mar

Primož Roglič zmagovalec dirke po Španiji





Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič je s skupno zmago na 74. dirki po Španiji dosegel svojo največjo zmago v karieri in zgodovini slovenskega kolesarstva. Skupaj s tretjim mestom mladega slovenskega upa Tadeja Pogačarja sta v zadnjih treh tednih spisala enega največjih uspehov slovenskega športa.

Foto: BK TV
Foto: BK TV

Rogličeva zmaga je prva slovenska skupna na tritedenskih dirkah. Pred tem ji je bil najbližje letos na dirki po Italiji prav 29-letni Zasavec, spomladi jo je končal na tretjem mestu. Nekdanji smučarski skakalec, na ekipni tekmi mladinski svetovni prvak, je premierno skupno zmago na tako imenovanih grand tourih privozil tudi svoji ekipi Jumbo-Visma.

Roglič je rdečo majico vodilnega oblekel z zmago v 10. etapi, ko je bil prepričljivo najboljši v vožnji na čas. Takrat je postal prvi Slovenec z etapnimi zmagami na vseh treh tritedenskih dirkah in 99. v zgodovini s tovrstnim dosežkom. Skupno vodstvo je do konca obdržal, poleg rdeče je osvojil tudi zeleno majico najboljšega po točkah.

Debitant na tritedenskih dirkah in svetovni seriji, 20-letni Pogačar, si je tretje mesto skupno in belo majico prikolesaril s pogumnim napadom v sobotni zadnji razgibani etapi.

Eden največjih talentov svetovnega kolesarstva je nase opozoril s tremi etapnimi zmagami v treh zelo zahtevnih etapah, ena od teh je bila kraljevska.

Na drugem mestu je dirko končal 39-letni Valverde, ki je leta 2003 na dirki po Španiji prvič stal na zmagovalnem odru, takrat je bil tretji. Pogačar je takrat štel vsega pet let.

Mladi Slovenec je na letošnji dirki postal tretji kolesar v zgodovini tritedenskih dirk, ki je pred dopolnjenim 21 letom zmagal na treh etapah ene od treh največjih dirk. To je leta 1934 uspelo Reneju Viettu in leta 1978 Giuseppeju Saronniju.

Slovenca sta sicer pobrala štiri od petih majic. Le pikčasto za najboljšega na gorskih ciljih jima je odnesel Francoz Geoffrey Bouchard. Movistar je osvojil naslov najboljše ekipe.

Roglič je prišel na zmagovalni oder sredi Madrida oblečen v rumeno majico njegove ekipe Jumbo-Visma, vrnil pa se je odet še v rdečo majico najboljšega v skupnem seštevku ter zeleno za najboljšega po točkah ter slovensko zastavo.

Če je na zmagovalnem odru v Veroni, kjer je bil tretji, izgledal izmučeno, je tokrat bil v veliko boljšem stanju. Že ko je prišel čez cilj, je bil široko nasmejan in dobre volje, kar je dokaz, da se mu od srca odvalil velik kamen.

Na odru sredi Madrida je dobil prvo priložnost, da nagovori zbrano množico, a pravih besed ni našel. “Hvala vam za podporo, hvala družini in vsem, ki so bili vpleteni v tako velik uspeh. Se vidimo na naslednjih dirkah,” je dejal 29-letni Zasavec.

Ko je stopil z odra, je pred mikrofoni organizatorjev našel nekaj več besed. “Zelo lep občutek je, ko zmagaš to dirko. Še lepše je, ko si na zmagovalnem odru z rojakom. To je za naše kolesarstvo velika stvar. Danes sem si želel le končati. Pišemo zgodovino. Ali je to začetek uspehov, bom vedel, ko enkrat končam kariero. Toda zmagati že na eni tritedenski dirki je res lep dosežek.”

S končnim prvim mestom na dirki po Italiji, Franciji ali Španiji se lahko po zaslugi Rogliča po novem pohvali 20 držav. Še vedno na vrhu seznama s 85 zmagami na vseh treh dirkah prednjači Italija, druga je Francija z 51, sledi Španija z 48 zmagami.

Roglič je Slovenijo postavil ob bok Kazahstana, Danske, Avstralije, Ekvadorja, Kanade in Švedske, ki imajo po eno zmago na tako imenovanih grand tourih, na Vuelti pa imajo po eno zmago poleg Slovenije še Kazahstan, Irska, Rusija in ZDA.

Do cilja 21-dnevne dirke so prišli štirje od petih Slovencev. Zaradi padca in poškodbe je Vuelto predčasno končal Luka Mezgec, vseh 21 etap sta zmogla še Luka Pibernik in Domen Novak.

Od blizu je vse slovenske uspehe spremljal slovenski selektor Andrej Hauptman, saj je na Vuelti opravljal delo pomočnika športnega direktorja pri Pogačarjevi ekipi UAE Emirates.

“Kot selektor sem si želel, da bi Primož in Tadej na dirki naredila kakšno skupno akcijo. In sta jo. Odlično sta sodelovala. Primož včeraj ni pokazal nobenega zanimanja, da bi v zasledovalni skupini dal kakšno pomoč pri lovu za Tadejem. Za Primoža se je vedelo, da je nesporni favorit Vuelte. Dokazal je, da je velik šampion in kolesar,” je nad Rogličevim uspehom navdušen Hauptman.

Zgodovinski uspeh Rogliča in Pogačarja je v Sloveniji sprožil pravo evforijo. Na družbenih omrežjih je deževalo čestitk obema, tem se je prek Twitterja pridružil predsednik Borut Pahor. Zgodovinski dosežek pa niso spregledali niti slovenski odbojkarji, ki so po zmagi nad Turčijo v drugem krogu skupinskega dela evropskega prvenstva, na igrišču razkrili napis “Bravo Rogla in Pogi”.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.