07:08, pet, 19. Apr

Privezovanje otrok in kričanje na njih v Vrtcu Ruše





V uredništvo smo prejeli anonimno pismo staršev, ki so v Vrtcu Ruše zasledili nepravilnosti pri delu ene od vzgojiteljic. Ta naj bi kričala na otroke, te pa celo privezovala s trakovi na stolu. Starši so dogajanje tudi posneli. Ravnatelj Osnovne šole Janko Glazer iz Ruš Ladislav Pepelnik, kamor sodi tudi Vrtec Ruše, nam je potrdil, da je vzgojiteljica res povzdignila glas nad otroka. Za privezovanje pa je zapisal: “Preventivno pripenjanje otrok pa je zgolj iz varnostnih razlogov, saj je s tem poskrbljeno, da otroci ne padejo s stola.”

V anonimki je zapisano, da sta starša enega od otrok zadnji teden v mesecu novembru 2019 v času kosila vstopila v garderobo jaslic in okamenela od groze. “Iz prve igralnice se je slišalo zverinsko kričanje vzgojiteljice (op. p. ime hranimo v uredništvu)  in neutolažljiv jok otroka. Po prvem šoku sva stopila naprej in si ogledala situacijo. Vsi otročki so sedeli za mizami ob polnih krožnikih. Gre za otročke stare eno leto, ki so komaj začeli obiskovati jaslice. Eden izmed otrok je neznansko jokal, iz nosu mu je tekel smrkelj v usta, očitno je že nekaj časa jokal, saj je bil čisto rdeč v obraz, (vzgojiteljica) pa je kričala na njega. Njene besede si bova zapomnila za vedno in nama še zdaj zvenijo v glavi. Na otročka je kričala: “ZAKAJ SE DEREEEEEEEEŠ! TVOJE DRETJE MOTI DELOVNI PROCES.TAKOJ PRENEHAJ!!!!!!!” Otroček je bil na stol PRIVEZAN z nekim rjavozelenim trakom kot pes. Menda jih (vzgojiteljica) že vsa leta PRIVEZUJE na stolčke. Seveda z dovoljenjem vodstva. Ob vsem tem kričanju je otrok jokal še bolj saj vsak normalen človek ve, da kričanje ni metoda s katero umiriš otroka. Mislila sva, da bo pomočnica skušala utišati vzgojiteljico in umirit situacijo vendar tudi njej očitno tak način dela ustreza.”

V zapisu je bilo še, da so se starši pogovorili z drugimi starši in izvedeli, da naj bi imela ista vzgojiteljica večkrat takšne izpade in da naj bi že morala zagovarjati, da pa naj ne bi bila deležna ustreznih sankcij. Pa tudi, da bodo “starši, če bo potrebno, podali tudi prijavo na policijo in sicer zoper vzgojiteljico in njeno pomočnico ter odgovorno osebo.”

Ravnatelju Ladislavu Pepelniku znan primer

Da bi preverili, kaj se dogaja v Vrtcu Ruše, smo se obrnili na Ladislava Pepelnika, ravnatelja Osnovne šole Janko Glazer iz Ruš, v okviru katere deluje tudi Vrtec Ruše. Potrdil nam je dogajanje:

“v zvezi z vašim dopisom vam sporočam, da je anonimno pismo prišlo tudi na šolo. Kljub temu, da je pismo anonimno, sem takoj opravil razgovor z vzgojiteljico in pomočnico ravnatelja vrtca. Vzgojiteljica je priznala, da je navedenega dne res povzdignila glas na otroka, ki je jokal. V času prehladov skupaj z pomočnico poskrbita, da otrokom redno brišeta nosove. Preventivno pripenjanje otrok pa je zgolj iz varnostnih razlogov, saj je s tem poskrbljeno, da otroci ne padejo s stola. Zaradi vsega navedenega sem vzgojiteljici, v skladu s 172. členom ZDR, izrekel strogi pisni opomin in odredil dodatno spremljavo njenega dela.”

Na ravnatelja smo se obrnili s prošnjo za izjavo pred kamero, a za to ni bil pripravljen.

Anonimno pismo: Dogajanje v Vrtcu Ruše
Anonimno pismo: Dogajanje v Vrtcu Ruše

Druge novice

Comment

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.